Брегенц събира гости за оперен фестивал в езерото

Операта може да бъде навсякъде. И в езерото. Това го прави от края на 40-те години на 20 ти век малкият австрийски курортен град Брегенц. Фестивалът тази година започва на 18-и юли и ще продължи до 20-и август.

В средата на лятото спокойните водни пространства на Бодензее поемат музикалната мощ на оперния фестивал. Тази година за 73-ти път.

Силата на „Кармен”, поставена в плаващия декор през 2017, не успя да застине през зимните месеци и операта на френския композитор Жорж Бизе отново ще е във водите на граничното езеро. Точно там се събират границите на Австрия, Германия и Швейцария.

Летният музикален фестивал в Брегенц води своето начало от 1946 г. и е вторият по значимост фестивал след Залцбург, който има своята забележителна традиция в Австрия. От 1946 г. досега Виенските симфоници са постоянен партньор и официален оркестър на фестивала в столицата на федералната провинция Форалберг.

Всяка година в продължение на месец хиляди туристи от цял свят посещават оперните спектакли тук, които не са само на откритата сцена. Според статистиката 61% от зрителите идват от Германия, 25% са жители на Австрия, 10% са гости от Швейцария, 4% - туристи от други страни.

Специален интерес сред изкушените почитатели на това изкуство предизвикват новите гласове, които тази година за наша гордост са доминирани от младата певица Светлина Стоянова. През 2017 тя спечели най-авторитетния форум „Нови гласове” в Германия и от новия сезон става част от солистите на Виенската държавна опера и заслужи специална покана за участие в Брегенц.

Стоянова вече е край езерото и репетира една от своите нови роли. Тя ще бъде една от звездите на фестивала в „Севилският бръснар” на Росини, където ще изпълни ролята на Розина. Премиерата е на 13 август. /БГНЕС