Илюстрация към „Мечо Пух“ беше продадена за рекордните 570 хил. долара.
Илюстрация към „Мечо Пух“ беше продадена за рекордните 570 хил. долара. / БГНЕС
Илюстрация към „Мечо Пух“ продадена за рекордните 570 хил. долара

Рисунка на карта от 1926 година, изобразяваща въображаемия свят на Мечо Пух, беше продадена във вторник за рекордните 570 хил. американски долара.

Рекордната сума е достигната при наддаване в Лоднон, организирано от международната аукционна къща „Сотбис“.

Автор на картата, нарисувана с молив, е английският карикатурист и илюстратор на книги Ърнест Хауърд Шепърд (1879 – 1976), който се сдобива със световна слава благодарение на илюстрациите към книгата на Алън Александър Милн (1882 – 1956) за симпатичното известно в цял свят мече на име Пух.

По всяка вероятност за създаването на картата на Стоакровата гора, където се развива действието на книгата за Мечо Пух, е помагал и сина на Милн Кристофър Робин, тъй като върху листа с размери 380 на 449 мм ясно се вижда следният надпис: „Нарисувано от мен, а господин Шепърд помогна“.

Заплатената от анонимен колекционер сума от 570 хил. долара значително надхвърля предишния рекорд от 415 хил. долара, заплатени през 2014 година за друга оригинална илюстрация към книгата на Милн.

Освен оригиналната илюстрация на Стоакровата гора, във вторник „Сотбис“ продаде още четири оригинални рисунки към популярната детска книга на обща стойност 645 хил. долара. /ТАСС и БГНЕС