"Спасителят на света" на Леонардо да Винчи на търг за $ 100 млн.

Картината, нарисувана от Леонардо да Винчи, "Спасителят на света" (Salvator Mundi) ще бъде пусната на търг на аукционната къща "Кристис" в Ню Йорк на 15 ноември.

"Картинатана Леонардо да Винчи се оценява на около 100 млн. долара", каза говорител на „Кристис“. Преди това тази творба се намираше в колекцията на английския крал Чарлз I. Платното с размери 64,5 на 44,7 см ще бъде изложено като специален лот на търга "Поствоенно и съвременно изкуство".

Както отбелязва в съобщение за пресата, разпространено от аукционната къща, Люк Сийсън - експерт по творчеството на Леонардо да Винчи, картината може да е била нарисувана за френското кралско семейство и да е попаднала в Англия след женитбата на Чарлз I за френската принцеса Хенриета-Мария през 1625 година.

Картината е била вписана в регистъра на кралската колекция, съставен година след екзекуцията на Чарлз I през 1649, а след това е била продадена на търг през 1651 г. и през 1666 г. се завръща в кралската колекция при Чарлз II. След 1763 г. следите на картината се губят, докато не беше открита силно повредена през 1900 г. в частна колекция. През 2007 г. картината е внимателно възстановена в Института за изящни изкуства на Нюйоркския университет. През 2008 г. група от международно признати експерти по произведенията на Леонардо да Винчи проучи платното в Националната галерия в Лондон и сравни стила на рисуване с друга известна творба на майстора "Мадоната на скалите".

Според група експерти, картината "Спасителят на света" се отнася към края на миланския период в творчеството на Леонардо да Винчи през 90-те години на 15 век, когато е сътворил "Тайната вечеря". Друга група от експерти, смята, че е рисувана малко по-късно, в началото на 16 век, по време на флорентинския му период. /БГНЕС