Русенската опера се радва на гостоприемството на Габрово

Държавна опера-Русе отново ще се срещне със своята публика в Габрово.
Държавна опера-Русе отново ще се срещне със своята публика в Габрово. / БГНЕС

На 19 април Държавна опера-Русе отново ще се срещне със своята публика в Габрово, където вече няколко сезона показва най-доброто от своите спектакли и концертни програми.

Различното този път е допълнителното гостуване на артисти от Операта в Националната Априловска гимназия с образователния концерт-лектория „Фигаро харесва Моцарт и Росини“. Още в обедните часове изпълнителите певци и инструменталисти от Струнен квартет „Фигаро“ ще започнат подготовката на образователния концерт в Аулата на престижното национално училище, съобщиха от операта.

В 14 часа с много музика от великите Моцарт и Росини, с мултимедийни изображения, с костюми, перуки и грим възпитаниците на училището ще се пренесат в света на бръснаря от Севиля – светъл образ, по-близък до нашето съвремие, попаднал в творбите на Моцарт и на Росини. Юношите ще видят също как в епохата на класическата и белкантовата опера трепетите на любовта, обрисувани и почувствани, оживяват в петолинията на композиторите, а също така и как днес оперните артисти ги предават на своята публика.

Музикалният „десант“ на Русенската опера в Габрово ще достигне своята кулминация вечерта, когато от 19 часа в Дома на културата, носещ името на габровеца – български композитор-основоположник и музикален педагог Емануил Манолов, под диригентството на директора на Русенската опера Найден Тодоров, ще бъде представена операта „Бал с маски“. Този музикален и драматургичен шедьовър на великия италиански Майстор на оперната драма Джузепе Верди е особено актуален и днес. В брилянтно изрисуваната със средствата на музиката фабула неудържимо се преплитат страстите на любовта, силата на приятелството, урагана на политическото задкулисие, мракът на суеверния страх от неразгадаемата предопределеност на Съдбата.

Маестро Найден Тодоров съвсем не случайно е избрал високата габровска сцена за изпитание на премиерата пред чувствителната габровска публика на този впечатляващ спектакъл, който само след ден, на 21-ви април ще бъде представен и на столичани в Зала 1 на Националния дворец на културата в София. /БГНЕС