Путин прави Кобзон "Герой на труда"

Йосиф Кобзон по време на негов концерт в България
Йосиф Кобзон по време на негов концерт в България / БГНЕС

Руският певец и депутат Йосиф Кобзон ще получи орден „Герой на труда на Руската федерация” от президентът Владимир Путин, пише ТАСС. На тържествена церемония по случай Международния ден на труда Путин ще отличи общо 5 нови лауреата на наградата, която започна да раздава през 2013 година.

Подобно на отличието „Герой на социалистическия труд” от времето на СССР, медалът се дава за заслуги в социално-икономическото развитие на страната, включително в областта на културата, образованието, промишлеността и селското стопанство.

Освен Кобзон, който в момента е зам.-председател на културната комисия в държавната Дума, наградени ще бъдат генералния директор на „Сургутнефтгаз” Владимир Богданов, старши-ръководителят на зайбакалския агрокооператив „Цокто-Хангил” Далай Гунгаев, ученият-конструктор Павел Камнев и учителката по математика и информатика Людмила Корнилова, изрежда агенцията.

Роденият в Украйна през 1937г. Кобзон е познат като „гласът на СССР” и „съветския Франк Синатра”. През февруари името на певеца и политик попадна в обновения списък със санкции на ЕС срещу руски и украински политици. Родното му място се намира в оспорваната в момента област Донбас в Източна Украйна. /БГНЕС