Триумф на рок операта „Нострадамус” на Николо Коцев и в София

Момент от спектакъла.  БГНЕС/ЛЮБОМИР СПИРОВ
Момент от спектакъла. БГНЕС/ЛЮБОМИР СПИРОВ / БГНЕС

Зала 1 на НДК отдавна не е била огласявана от толкова мащабна сценично-музикална продукция като рок операта „Нострадамус” на известния рок музикант и композитор Николо Коцев, под диригентството на маестро Найден Тодоров. Ролята на Нострадамус изпълни Александър Атанасов. В спектакъла участваха български, турски и шведски артисти , музиканти и танцьори, то бе озвучен и от  гласа на необикновения разказвач  Бен Крос. Спектакъл, обединил исторически необятности и музикални стилове, достойни за фигурата на вечния Мишел де Нострадамус.

Сюжетът на рок операта е базиран върху биографията на пророка, предсказал смъртта на крал Анри II, Френската революция, Наполеон, Втората световна война с Хитлер и други.

Световната премиера в Русе, представленията във Велико Търново и Пловдив бяха не просто увертюра към софийската проява, но и ярка презентация на един монолитен спектакъл, който пожъна голям успех в столицата. Възторгът на публиката бе в пълен синхрон с безрезервната отдаденост на изпълнителите, които не пожалиха енергия и творчески импулс. Резултат, който сам по себе си е оценка за таланта и широкоспектърните музикални умения на Николо Коцев.

Гласът на Бен Крос  и първите акорди от рок операта приковаха  още в първите минути вниманието на публиката.

…Това е история, случила се много отдавна във Франция, страна раздирана от антагонистични движения и религиозни различия. Крал Хенри Втори бил справедлив водач, добър крал, който обичал своя народ, но в моменти на слабост той се оставял да бъде воден от жестоките представители на Инквизицията и нейния съд, чиято единствена цел била да постигнат безгранична мощ…

Започвайки като жестока приказка, рок операта „Нострадамус” неусетно премина от класическите мотиви, наситени с тревожност към тежките акорди на рока, от хармонията на звука към бурята на наранените сетива. И така през целия спектакъл, където музиката взе предимство над словото и привнесе сила на разказаните истории от житието и пророчествата на Нострадамус.

Наистина е огромен риск да представиш такава мащабна творба пред публика, която слабо познава спецификата на рок оперите. Но Николо Коцев го пое и не сбърка.

„Усещането е много хубаво, защото навсякъде, където играем срещаме ентусиазирана публика, играем пред просветени хора, интелектуалци. И най-вече огромно удоволствие е, че екипът- общо 160 души, от които 120- на сцена, е на много високо ниво, както технически, така и артистично”, сподели с нас  авторът на музиката Николо Коцев. „Посланието на творбата е любов към човечеството, защото Нострадамус е човек, който е отдал живота си, за да помага на болните, бил е лечител, не само предсказател. Така че хората, които искат да научат нещо повече, със сигурност ще се запознаят с доста неща от историята му. Представяме няколко от предсказанията му, отношенията му с Инквизицията, нови факти, една чудесна симбиоза между два на пръв поглед коренно противоположни жанра, които тук са в органично съжителство”, смята Николо Коцев.

Авторът на музиката е българин, но живее в измеренията на света, на историята и на грандиозните планетарни събития, които не са ограничени във времето и пространството. Това е ключът и самочувствието му да се залови с тази трудна, но и благодатна тема - Нострадамус. Заедно с това Николо Коцев държи ръката си на съвременния музикален пулс в предпочитанията на хората, дава им емоцията, но и ги провокира да искат повече от себе си. „България е източник на невероятни таланти, които бликат по нашите земи и те се реализират успешно и в чужбина. Пожелавам на хората да отворят кръгозора си и да станат по-възприемчиви към различните видове изкуство”, формулира накратко посланието си той.

„Гледал съм много рок опери, но тук ме привлече предизвикателството, надявам се да ми хареса, защото съм чувал много добри отзиви за „Нострадамус”, сподели с нас преди представлението и популярния ни изпълнител Михаил Белчев, макар неговите песни да са в съвсем друг музикален регистър. „Нарочно не исках да се запозная с детайли от рок операта, искам да бъда изненадан и надявам се да бъда”, продължи той. Разчитам на професионализма на хората, на майсторството в лицето на Никола Коцев, все личности, които познавам и разчитам, че ще се справят, добави Михаил Белчев, бардът на булеварда с лиричния ритъм.

Е, направиха го, справиха се - Николо Коцев и всички негови прекрасни изпълнители и музиканти от екипа на „Нострадамус”. /БГНЕС