Найден Тодоров: Целта ни е да върнем публиката в зала „България”

Искаме всеки един концерт сам по себе си да бъде гвоздей, каза Найден Тодоров
Искаме всеки един концерт сам по себе си да бъде гвоздей, каза Найден Тодоров / БГНЕС

Нашата цел е да върнем публиката в зала „България” и да намалим броя на концертите. Това каза директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров по време на представянето на програмата за юбилейния 90-и сезон на филхармонията, предаде репортер на БГНЕС.

Запитан какъв е гвоздеят в програмата, диригентът каза, че точно този ефект са се опитали да избегнат.

„Гвоздей нямаме. Искаме всеки един концерт сам по себе си да бъде гвоздей. Затова в началото на сезона виждаме Вадим Репин, по средата на сезона виждаме Светлин Русев, а в края Джошуа Бел. Същото важи и за диригентите и пианистите. Постарали сме се да ги разпределим през сезона така, че да не се получи един активен период който да бъде гвоздей, а останалото да бъде нищо. Искаме хората да знаят, че има едно място в София където целогодишно могат да празнуват юбилея на Софийската филхармония” заяви Тодоров.

Сред останалите имена са грузинският бас Паата Бурчуладзе, изумителните цигулари и виолисти Табеа Цимерман, който ще свири за първи път с нашия оркестър, Джошуа Бел, вилтуозите на пианото Паул Бадура Скода, Елена Башкирова, звездата на операта Анджела Георгиу, диригентите Юка-Пека Сарасте, Шарл Дютоа и любимците на българската публика Веско Пантелеев-Ешкенази, Георги Черкин, Емил Табаков, Милена Моллова, Виктория Василенко, Лия Петрова и мн. др.

Директорът на филхармонията добави, че стремежът им е през новия сезон на всеки две седмици да има едно голямо име на сцената, за да се разбере, че това е юбилейният сезон на Софийската филхармония. От думите му стана ясно още, че първият концерт е на 5 септември, а официалното откриване на сезона е на 27 септември.

„13 цикли ще има в новия сезон, но те в същото време са с малък брой концерти. Те са обвързани по теми. Те са различни и са съобразени според това на кого какво би му било интересно като тема. Целта е да не са много, за да не натоварваме хората с много неща”, добави директорът на Софийската филхармония. Той добави, че е това е и част от водената му политика, а именно поетапното намаляване на броя на концертите.

„Идеята е по-малко концерти, но с по-големи изпълнители и за повече публика. Защото ако например всеки ден ям любимата си баклава в един момент тя ще ми писне. Дори и най-хубавото нещо когато се прави прекалено много човек загубва уважението си към него, защото той започва да го смята за даденост. Това което прави Софийската филхармония е богатство. Всеки един концерт би следвало да бъде диамант сам по себе си, а ние не ходим всеки ден с диаманти по улицата. Намалявайки броя на концертите, и вдигайки стойността на всеки концерт по отделно е

правилната политика. Например Виенската филхармония има 10 концерта годишно”, коментира Найден Тодоров.

Диригентът се похвали, че имат средства за обезпечаването на новия сезон и добави, че са започнали 2018 г. с преходен остатък от близо два милиона и половина лева. Той подчерта, че публиката се завръща в зала „България” като през 2017 г. тя е посетена от близо 100 000 зрители. Найден Тодоров каза още, че най-малките посетители ще могат да слушат музика, както и да рисуват и посетят галерията, а от пролетта на 2019 г. ще започнат да се провеждат литературни вечери като целта е зала „България” да се превърне в дом на изкуството. /БГНЕС