Църквата "Свети Георги" в Муртино

Църквата "Свети Георги" в Муртино
Църквата "Свети Георги" в Муртино / БГНЕС

Православният храм "Свети Великомъченик Георги" е една от забележителностите на село Муртино в община Струмица, само на няколко километра от българо-македонската граница, предаде специалният пратеник на Агенция БГНЕС Георги Пашкулев.

Според преданията селото е кръстено на местния турски феодал Мурат, който е имал чифлик тук.

През 1870 г. около 50 православни домакинства решили да съградят храма „Свети Георги“, за да има къде да се молят, да се венчават и да кръщават децата си. За строителството, което започнало през 1870 г., особени заслуги има Галю, чиито потомци до ден-днешен живеят в Муртино.

Новопостроената църква е осветена през 1872 г. Иконостасът и иконите датират от 19 век. Те са изписани от зографа Петър Попстоянов от село Стояково. Негов подпис има на иконата „Свети Димитър“, която заема едно от централните места в олтара.

През 1939 г. е довършено изграждането на камбанарията. През 2009 г. храмът, строен във византийски стил, е реконструиран.

Около църквата има изключително добре поддържан двор. Там в началото на новото хилядолетие е иззидан малък басейн, в който на Богоявление се хвърля светия кръст.

През 2012 г. зографът Теолит от Ресен изписва страничните стени на храма.

Църквата „Свети Георги“, която днес е част от Струмишката епархия на Македонската православна църква, е център на духовния живот в Муртино. Селото е добре развито и в него кипи живот, както и в останалите селища в Струмишко.

В Муртино 350 православни домакинства съжителстват с протестанти методисти.

Оттук по майчина линия е родом покойният македонски президент Борис Трайковски. От Муртино е и родът на днешния премиер на страната Зоран Заев. /БГНЕС