Четиричленен екип от български военни медици замина за Мали.
Четиричленен екип от български военни медици замина за Мали. / БГНЕС
ВМА изпрати нов екип в Мали

Четиричленен екип от български военни медици замина за Мали. За 19-ти път от 2013 г. насам наши специалисти участват в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали, съобщиха от ВМА.

Поредният екип ще се грижи за здравето на личния състав на щаба на операцията, базиран в столицата Бамако. Продължителността на мисията е 4 месеца, а смяната на екипите става на ротационен принцип.

Работата при екстремални условия е не просто приключение, но и изпитание на личностните качества и професионализма. Там българските военни лекари непрекъснато доказват, че военната медицина е не просто специалност, а отговорна кауза, достъпна само за най-смелите професионалисти, които рискуват живота си за другите, вземат най-бързото и най-животоспасяващото решение в екстремна ситуация.

„Пазете се. Пожелавам ви успешна мисия и да се върнете живи и здрави”, им пожела началникът на ВМА бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS. Той им даде някои насоки и им сподели важни съвети за престоя им зад граница, уповавайки се на личния си опит от няколко мисии.

Българските военни медици участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си. Освен в горещите точки на света, нашите военни лекари са в постоянна готовност да помагат на населението и в мирно време – при природни бедствия, производствени аварии, терористични актове и други. /БГНЕС