проф. Здравка Валерианова
проф. Здравка Валерианова / БГНЕС
Проф. Валерианова: Установи ли се навреме, ракът е лечим

Ракът е лечим, но само когато се открие на време. Това каза директорът на Националния раков регистър проф. Здравка Валерианова. Днес се отбелязва Световния ден за борба с рака, предаде репортер на БГНЕС.

Д-р Валерианова добави още, че се увеличава броят на заболелите и умрелите от болестта в световен мащаб.

„35 378 са ново регистрираните случаи на заболели от рак през 2018 г., а над 19 000 са починали от коварната болест“, уточни Валерианова и добави, че заболяването върви към тенденция да измести от водещата позиция сърдечно-съдовите болести.

От думите ѝ стана ясно, че по-голямата част от заболелите от рак са мъже, които страдат от злокачествени образования на белите дробове, простата, стомаха.

„Злокачествените новообразувания в България нарастват с около 9% в сравнение с 2013 г., а с около 6% нараства броят на смъртните случаи. Заболеваемостта нараства бързо, защото е свързана с демографските фактори, социално икономическото развитие, начинът на живот, профилактичните действия, а смъртността намалява с по-бавни темпове, защото има нови диагностични възможности, нова апаратура, с които и в България разполагаме”, обясни професор Валерианова и добави, че въпреки тези стряскащи данни се наблюдава и увеличение на броя на хората, преживяващи 5 и повече години със заболяването.

52% от всички болни у нас преживяват до 5 години, уточни ръководителят на Националния раков регистър.

По случай Световния ден за борба с коварната болест, пред официалните гости Вежди Рашидов, Мая Манолова и изпълнителният директор на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология д-р Стефан Константинов беше представена песента „Животът“ по текст на Пепа Таракчиева, която е пациент на болницата. Тя беше изпълнена от певците Тони Димитрова и Стефан Илчев. Песента е част от кампанията „Продължаваме“, в рамките, на която се провеждат различни събития като изложби, „Училище за пациенти“. За да бъде подпомогната работа на специалистите, през 2018 г. е създаден и „Център за пациента“, в който психолози лекуват и душата на хората, чули страшната диагноза. /БГНЕС