Кюстендил е най-иновативно развиващата се СПА дестинация

"Женския" мост в Кюстендил.
"Женския" мост в Кюстендил. / БГНЕС

Град Кюстендил е носителят на тазгодишната награда за най-иновативно развиваща се СПА дестинация.

Това обяви заместник-председателят на УС на Български съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБПА) Сийка Кацарова, която е избрана и за вицепрезидент на Европейската СПА асоциация (ESPA), предаде репортер на БГНЕС.

Кацарова разказа, че изборът на Кюстендил като най-иновативно развиваща се СПА дестинация е направена по време на конгреса на ESPA във Виши. От своя страна изпълнителният директор на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация Д-р Татяна Ангелова, обясни, че в града на черешите има 35 места за настаняване с 1300 легла.

На сниката: Румен Драганов, Соня Алексиева, Сийка Кацарова и д-р Татяна Ангелова.
На сниката: Румен Драганов, Соня Алексиева, Сийка Кацарова и д-р Татяна Ангелова. / БГНЕС

Градът, посочи д-р Ангелова, е свързан исторически с минералните бани като още през римско време там са се възстановявали войниците. Водата е с висока температура и има уникален химичен състав. Градът има потенциал да се превърне в една от най-добрите СПА дестинации. Интересното е, че там се лекуват хора с термични изгаряния. Освен това Кюстендил традиционно е сред водещите СПА курорти в България и има развит и културен туризъм, освен балнеологията. Преди 50 години е бил известен балнеокурорт, а през последното десетилетие си възвръща славата. Това е и причината да грабне специалната награда като желание за развитие и завръщане в редиците на най-добрите.

Сийка Кацарова обясни и, че 260 обекта в страната развиват СПА туризъм. Освен тях има и 13 болници за рехабилитация, които са бившите санаториуми. Има и 19 СПА хотели, които са луксозни. Тези хотели имат най-висок приход от стая, най-висока цена и са най-пълни през цялата година. Това е така, защото хотелите работят целогодишно и засилено през уикендите.

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов разказа повече за самия конгрес на ESPA като посочи, че той задава тренда в бъдещото развитие на СПА туризма и затова е важно българското участие там. Акцент на следващия конгрес на ESPA, който ще се проведе в курорта “Св. Св. Константин и Елена” до Варна, е целият регион на Северното Черноморие. Това е най-старият български курорт. Освен това от Варна до Шабла има находища на минерална вода, които се ползват отдавна, както и калонаходища.

На конгреса във Варна акцентът ще бъдат римските термални курорти в Европа. В страната ни има много такива курорти, проблемът е, че не знаем как да се рекламираме. Ние не знаем как да се презентираме правилно. След Гърция и Италия, България е третата страна с най-голямо римско наследство. /БГНЕС