Гледането на телевизия вреди на мозъка

Гледането на телевизия вреди на мозъка, твърди ново американско изследване, цитирано от „Ню Йорк Таймс”.

Учените са проследили 3274 човека, чиято средна възраст при започването на проучването е била 25 години. После те са анкетирани на всеки 5 години, докато не минават още 25. Въпросите са се отнасяли до физическата им дейност и навиците им да гледат телевизия. На 25-тата година са проведени 3 теста, които измерват различни аспекти на остротата на ума.

Групата от хора, които гледат телевизия най-много, повече от 3 часа на ден, се представила слабо и на трите теста. В сравнение с тези, които гледали най-малко, резултатите на телеманиаците били от 1,5 до 2 пъти по-лоши, независимо от възраст, пол, раса, ниво на образование и мазнини по тялото, пороци или наличие на диабет.

Авторите на психиатричното изследване поясняват, че откритията им са на базата на себеоценка и няма възприет базов норматив за мозъчна дейност, който да послужи за сравнение.

„Не можем да отделим какво точно се случва при гледането на телевизия,” заяви ръководителят на учените д-р Кристин Яфе от Калифорнийския университет в Сан Франциско. „Дали е липсата на физическа активност или има нещо в гледането на телевизия, което противодейства на мозъчната стимулация?” /БГНЕС