Д-р Галили гони разширените вени от живота ни

Д-р Яир Галили
Д-р Яир Галили / БГНЕС

Чудесата не стават само по Коледа. Това е изводът, който човек може да си направи, когато проследи „творческата“ биография на Яир Галили. Само дето израелецът не е автор на романчета, а лекар, който буквално възстановява повредени части от „транспортната“ инфраструктура на кръвта в човешкото тяло – вените.

Д-р Яир Галили е шеф на Клиниката по венозни заболявания към института “Мор” в Тел Авив. За да е полезен на хората с разширени вени той прилага метода склеротерапия под ултразвуков контрол. Медикът го е усвоил по време на двегодишна специализация в САЩ. След това повече от 15 години практикува само този начин на лечение. Потвърждение на констатацията, че чудесата не са само по Коледа, са резултатите от работата на д-р Галили – извършил е над 30 000 манипулации по света – САЩ, Израел, Румъния, Хърватия и у нас.

През 2010 г. Министерството на здравеопазването и БЛС издават необходимите документи, даващи му право да извършва медицинска дейност в страната като пълноправен член на Лекарския съюз в България.

Вълшебната игла в точната ръка

В разговор с репортер на БГНЕС д-р Галили обясни детайлите по метода, който използва. С помощта на високотехнологичен ултразвуков апарат ние установяваме точното място откъдето идва проблемът. Чрез склеротерапията под ултразвуков контрол се достига до причинителя на заболяването – вената, чиито клапи са увредени и позволяват връщането на кръвта. С този метод могат да се лекуват ефикасно всички видове болни вени по начин, който не е използван досега. С помощта на ултразвуковия апарат ние можем да видим иглата и вената дълбоко под кожата и да имаме визуален контакт при инжектиране на веществото в болната вена. Този метод е много подходящ за лечението, както на малки и средни вени, така и на големи разширени вени без оперативна намеса. С помощта на ултразвуковия апарат ние установяваме проблемната вена, която не се вижда на повърхността на крака, което е голямата разлика със склеротерапията на повърхностни вени, която се практикува от много лекари, които инжектират склерозиращо вещество във видимата вена, а не във вената, която е скрита, но която всъщност предизвиква проблема. Цялата процедура е секунди, няма упойка, повечето от пациентите не усещат нищо и реално могат да поемат ежедневните си ангажименти веднага след инжекцията, а след манипулацията не се налага носенето на ластична превръзка или чорап.

Обикновено отстраняването на проблема има реални и видими резултати още след няколко дни като вътрешният процес може да отнеме до няколко седмици.

Склеротерапията под ултразвуков контрол е ефикасен, безопасен метод за лечение на разширени вени. Това е алтернатива на операцията - пациенти, които не са подходящи за хирургична интервенция или се страхуват от нея, могат да се възползват от този щадящ начин на лечение. Около 40% от българите над 18 г. са с разширени вени, а съдовите хирурзи със специалност са под 100.

Д-р Галили идва у нас по покана от Министерство на здравеопазването преди малко повече от пет години. През кабинета му са минали вече хиляди пациенти. Няма нито един недоволен или с рецидив.

Ангиологът проф. Лъчезар Гроздински обясни пред репортер на БГНЕС схемата за лекуване на разширените вени. Това става по няколко начина, но преди да се пристъпи към лечение, трябва да се направи диагностика. Това се прави с ултразвуков метод и се установява къде е проблемът. Обикновено това е недостатъчност на клапите – те пропускат, качва се налягането във вената и тя се разширява.

Единият от начините на лечение е чрез ластична компресия или с т. нар. еластични чорапи. Те компресират разширената вена, подобряват изтласкването на кръвта и човек живее пълноценно. Но те не премахват разширените вени. При по-малко разширени вени се предписват и медикаменти, които регулират кръвоносните съдове, намаляват отока и т. н. Т.е. това е консервативният подход.

При по-тежки случаи има полуинвазивни или инвазивни методи. Старият метод при разширени вени е хирургическият, при който се отстранява цялата повърхностна вена на крайника.

През последните години се наложиха други методи – лазерна аблация. При нея с катетър се вкарва лазер във вената, тя се изгаря, слепва се и практически се ликвидира като разширена вена. Или пък вместо лазер се използва радиофреквентна аблация, т.е. чрез излъчване със специална апаратура.

Другият основен метод е веносклерозиращата терапия. При нея се инжектират специални препарати, вената реагира с възпаление, след това се слепва и фактически изчезва.

Ето как отговори д-р Яир Галили на въпроси на репортер на БГНЕС:

- Какво е това склеротерапия под ултразвуков контрол?

- Обикновено проблемът е в една основна подкожна вена, която намираме с помощта на ултразвук. След това с помощта на същия ултразвук с тънка игла в същата тази увредена вена се въвежда специален препарат, което води до склерозирането на вената и нейното изчезване. В същото време разклоненията на тази вена, които са силно разширени като гроздове, също постепенно започват да изчезват.

- Ваши пациенти имат ли оплаквания от лечението?

- Много малко и незначителни са оплакванията, които могат временно да се появят в следствие на нашето лечение. Основно са за промяна в цвета на кожата, уплътнения в обработената вена – т.е. съществени проблеми няма.

-Забелязват се атаки срещу вашата практика от български съдови хирурзи . Защо те вършат това?

- Според мен една от основните причини е, че те се чувстват заплашени от появяването в България на лекар, който използва методика, която е много по-напреднала от това, което се използва тук, методика, която е много по-ефективна в лечението, свързана е с много по-малко страдание на пациентите и с много по-бързото им възстановяване. Още повече, че това което ви показах, са доказателства за пациенти, на които някои от пишещите в медиите колеги са направили операция. Всъщност на тези оперирани болни основната болна вена е била оставена. Според мен това са нормални неща, когато в една област се появи лекар, който е много по-успешен, използва много по-напреднали техники останалите колеги да се опитват по различни, некрасиви начини да го отстранят като конкурент...

-...Едва ли не им взимате хляба, така ли?

-...Не бих искал да мисля така за хора, полагали Хипократовата клетва, но някои техни изказвания и действия сякаш навяват на подобни заключения.

-В кои други страни прилагате този метод и как се посреща практиката ви?

- Освен в България работя в Израел, Румъния и Хърватия, а доскоро и в САЩ. Когато започнах да въвеждам методиката в Израел имаше подобни нападки към мен, включително съм получавал телефонни обаждания от конкуренти. Но не с тази сила, с която вървят нападките срещу мен в България. Постепенно обаче колегите се убедиха, че методиката е ефективна, още повече, че тази методика започва да се разпространява все повече в Европа. В Америка, Канада, Австралия и Нова Зеландия тя отдавна заема сериозно място при лечението на разширените вени. Имам изключително голям опит в лечението на пациентите – през мене са минали повече от 30 000 пациенти.

Д-р Валентин Белчев
Д-р Валентин Белчев / БГНЕС

Репортер на БГНЕС се срещна с д-р Валентин Белчев, анестезиолог в Александровска болница, един от многото медици, излекувани от израелския лекар. В двойната си роля - и лекар, и пациент на д-р Галили, ето какво каза той пред камерата на БГНЕС: „Предпочетох метода на д-р Галили по няколко причини. Аз съм анестезиолог, работя в Александровска болница. При неговия метод се избягва обща анестезия. Методът е много по-малко рисков, има много по-бързо възстановяване – бях още на следващия ден на работа. И, не на последно място, избягват се рисковете и грозните белези от конвенционалния метод.“ Попитан на какво, според него, се дължат нападките срещу практиката на израелския лекар, д-р Белчев отговори: „Според мен конкуренция, чисто икономическа причина.“ И допълни: „Фактът, че на мен са ми правили и двата крака – след като ми направиха единия и аз съм доволен, отидох да си направя и другия, показва, че има за какво да се избере този метод. Тези операции си направих юли 2014 г. Нямам никакъв проблем. Прекрасен козметичен резултат, пълно възстановяване и минимални рискове. Не мога да коментирам как възприемат в министерство на здравеопазването нападките срещу д-р Галили, но мисля, че има достатъчно благодарни пациенти, които биха се възпротивили при атаки срещу д-р Галили.“

При всяко свое идване в страната ни израелският лекар, освен всичко друго, е правил и безплатни манипулации на български артисти. Причината? След разговор по време на манипулация с наш актьор д-р Галили решава да помага безвъзмездно на служителите на Мелпомена. И не само на тях.

Прилаганият от д-р Галили метод може и да изглежда на някои наши медици като недостижим, но времето, в което живеем, става все по-динамично. Поради което скептицизмът и недоверието, с които се приемат новостите, трябва да отстъпят на здравия разум. Което означава да отворим широко вратата на българското здравеопазване за методики, с които разширените вени постепенно ще започнат да си отиват от живота ни./БГНЕС