ВМА доказа високото ниво на военните ни медици на международен конгрес

ВМА доказа високото ниво на военните ни медици на международен конгрес
ВМА доказа високото ниво на военните ни медици на международен конгрес / БГНЕС

Десетки представители на Военномедицинска академия взеха участие в XXII-рия конгрес на Балканския военномедицински комитет, който се проведе в периода 25-28.09.2017 г. в Белград, Сърбия, съобщиха от ВМА.

Българската делегация бе водена от ВРИД началника на ВМА полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н, FACS, а на откриването на конгреса бе представен и новият президент на българския борд полк. доц. Димо Димов. Той бе приет радушно от президентите и членове на останалите балкански комитети – признак на приемственост и обещаващо начало за продължаващо сътрудничество.

Основната тема на форума бе „Военната медицина на Балканите – съвременни тенденции”, като България бе представена с общо 24 доклада и 27 постера.

Екипът с ръководител проф. Мутафчийски представи 5 хирургични доклада върху „горещи“ теми в съвременната хирургия – причини за и лечение на ентероатмосферните фистули при отворения корем; съвременно поведение при остър панкреатит и лапароскопска некректомия при инфектирани панкреатични некрози; опитът на ВМА в Афганистан.

За най-добър бе отличен докладът върху изключително актуалния въпрос за травматичната коагулопатия и damage control ресусцитацията.

Екипът на проф. Никола Владов представи опитът на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия в лапароскопското лечение на колоректалния карцином в изключително голяма серия от пациенти, както и доклад върху съвременните диагностични и лечебни подходи при усложненията след чернодробна трансплантация.

Водещ за Балканите опит с иновативното лечение на костните дефекти с костни заместители беше представен от майор д-р Борислав Златев от Катедра „Ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия”.

Д-р Христина Видинова представи новите подходи в лечението на централната серозна хориоретинопатия, която продължи представянето на ВМА и на току-що започналия офталмологичен конгрес в Берлин, Германия.

В останалите доклади бяха засегнати различни проблеми в неврологията, ендокринолоията, гръдната хирургия, ортопедията, трансфузионната медицина, психиатрията, телемедицината и ефективността на въведената програма за икономическото управление на Академията.

Като най-добър постер за България беше отличена работата на д-р Ахмед Неджиб под ръководството на проф. Иван Съмналиев от Изследователската токсикологична лаборатория на ВМА. Трудът представя експерименталните данни за метод за откриване на бойното отровно вещество табун в биологични тъкани до шестия ден от експозицията.

В процеса на работа делегацията осъществи редица полезни контакти с колеги от останалите страни-членки на Балканския военномедицински комитет, а активното участие по време на конгреса за пореден път доказа високото ниво на българската военна медицина и необходимостта от продължаване на нейното развитие.

Веднага след закриването на форума бяха очертани и новите насоки на научно-изследователската дейност на ВМА, която да бъде представена на следващия конгрес в Турция през 2017 г. /БГНЕС