Командирски сбор на началника на ВМА събра десетки медицински офицери от страната

Командирски сбор на началника на ВМА събра десетки медицински офицери от страната
Командирски сбор на началника на ВМА събра десетки медицински офицери от страната / БГНЕС

Десетки медицински офицери от цялата страна се включиха в ежегодния Командирски сбор на началника на Военномедицинска академия, на който бе обсъдено медицинското осигуряване на Въоръжените сили при развитие на военнополитическа криза и прерастването й във военен конфликт, съобщиха от ВМА.

Целта на сбора е запознаване на офицерския личен състав с новите тенденции в Министерство на отбраната, в частта, която касае ВМА като структура, пряко ангажирана с медицинското осигуряване на българските Въоръжени сили, заяви при откриването на форума началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Пред личния състав той изнесе данни за актуалното състояние на Академията, като засегна няколко фактора – устойчивото и добро финансово състояние, материалната база, кадровото състояние и готовността на ВМА да изпълни задачите си по отношение на военното здравеопазване, осигуряване на учения и мисии, в това число и бъдещи планове за учения.

Има една много амбициозна сериозна програма за инвестиции в областта на техника, която е обърната към нашите периферни болници, а не толкова към централната болница. Това е свързано с разбирането на ръководството на ВМА за изключителната важност на тези болници, защото именно това се очаква от нас – развита териториална система със зони на отговорности и с болници, които да са жизнени и имат способности, които надхвърлят дори изискванията на техния регион и зони на отговорност, подчерта бригаден генерал професор Мутафчийски.

Той изтъкна, че всеки един военнослужещ, независимо в коя част на страната се намира, има правото на еднаква качествена помощ, както във ВМА-София.

В рамките на форума бе проведена и демонстрация на екипа по превантивна медицина на ВМА. Разиграна бе ситуация на авария в хвостохранилище и свличането му в намираща се наблизо река. Военните медици демонстрираха действия в хипотетична ситуация при засягане на населението от бактериологично или химично замърсяване на водата. /БГНЕС