Проф. Мутафчийски: Бойните санитари са „платинените 10 минути“ за спасяване на човешки живот

Проф. Мутафчийски: Бойните санитари са „платинените 10 минути“ за спасяване на човешки живот
Проф. Мутафчийски: Бойните санитари са „платинените 10 минути“ за спасяване на човешки живот / БГНЕС

Бойните санитари са „платинените 10 минути“ за спасяване на човешки живот в екстремните ситуации на бойното поле. Това каза професор Венцислав Мутафчийски по време на демонстрацията на практически умения на бойните санитари, която се проведе днес във ВМА, като заяви, че имат добра подготовка, но им липсва адреналин, предаде репортер на БГНЕС.

В демонстрацията участваха бойни санитари от военни формирования Шумен и Плевен, които са изкарали курс за начална военномедицинска подготовка. Теоретични модули, споделяне на личен опит и ролеви игри са били само част от етапите в курса, през който са преминали служителите на Военномедицинска академия, като целта е освен фокусиране върху добрата грижа и бърза намеса по отношение на състоянието на пациента, но и подобряване на практическите им умения.

В последно време в американската практика, където всичко е отработено, се залага на помощ и взаимопомощ като най-ценното нещо, защото кръвта се губи за около 1 минута, а те държат човешкия живот в ръцете си. Те го знаят, но им липсва темперамент в адреналиновите ситуации, заяви проф. Мутафчийски. Затова и самият той се включи в демонстрацията, като им показа как се действа на бойното поле в ситуации, при които войникът е сам и трябва да окаже първа медицинска помощ.

По време на практическото занимание се демонстрираха дейности по отваряне на горни дихателни пътища, кръвоспираща превръзка, но и мобилизация на кости и стави, както с медицински материали, така и с импровизационни средства.

Не бива да се пренебрегва работата на бойните санитари, нуждата от тях е много голяма и те са много важни хора, защото са първите, които ще дойдат до теб при наличието на проблем. Около 75% от предотвратимите случаи на бойното поле са заради външно кървене и затова, ако ги няма бойните санитари тези 75% ще бъдат загубени, заяви началникът на ВМА.

Макар бойните санитари да нямат медицинско образование, те са войници с висока степен на подготовка при екстремни ситуации, които изискват медицинска намеса, докато пострадалият не бъде евакуиран до съответното лечебно заведение. /БГНЕС