ВМА с изложба по случай Деня на здравния работник

ВМА с изложба по случай Деня на здравния работник
ВМА с изложба по случай Деня на здравния работник / БГНЕС

Военномедицинска академия отбеляза в аванс 7 април – Деня на здравния работник с откриването на изложба, посветена на 140-ата годишнина от създаването на военномедицинската служба в Република България, съобщиха от ВМА.

На откриването присъстваха и студентите от специалности „Военен лекар” и „Медицинска сестра”. Обучението им стартира през миналата година, благодарение на тристранно сътрудничество между ВМА, ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” и Медицински университет "Проф. д-р П. Стоянов" – Варна.

Имам честта да открия една специална изложба, която е в контекста и на честванията на 140-тата годишнина от създаването на Българската армия, коментира във встъпителното си слово началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Изложбата е запечатала едни от най-интересните и вълнуващи моменти от историята на военномедицинската служба на страната ни, от учения и задгранични мисии на българските военни медици и завършва с фотоси на студентите – бъдещето на медицинската служба.

Неслучайно тази изложба се казва „Начало без край” – знаем кога е началото, но няма да има край, отбеляза професор Мутафчийски.

Той изтъкна, че през годините ВМА доказа, че е едно достойно лечебно заведение, което няма аналог в България. Що се отнася до мисиите ни зад граница – и в момента 12 души от състава на ВМА изпълняват такива. Предстои нов, четиричленен екип, да замине за Мали.

Тази година празникът на здравните работници протича под мотото на СЗО за повсеместна и качествена медицинска помощ навсякъде и за всички. Ние приехме това мото още от миналата година, защото разбирането на ръководството на ВМА е, че всеки военнослужещ заслужава да получи еднаква медицинска помощ, независимо в коя точка на България се намира, подчерта още бригаден генерал професор Венцислав Мутафчийски и акцентира върху развитието на периферните болници.

Всички тези постижения на институцията не могат да се случат без вашето участие и усърдие, колеги. Тези пациенти идват тук заради добрите ви грижи и професионализъм, за което аз ви благодаря, обърна се началникът на ВМА към личния състав на болницата и пожела светли празници.

По случай 7 април служители на ВМА бяха удостоени с награди от министъра на отбраната за висок професионализъм и постижения в службата.

Знака на ВМА получи пък Вяра Йовева, фотограф на министерство на отбраната, с чието съдействие бе реализирана и днешната изложба. /БГНЕС