САЩ въведоха високотехнологично средство за диагностика на диабетна ретинопатия

Изкуствен интелект ще диагностицира пациенти с диабетна ретинопатия по-добре от лекар.
Изкуствен интелект ще диагностицира пациенти с диабетна ретинопатия по-добре от лекар. / БГНЕС

Американските регулаторни органи одобриха въвеждането на първото устройство в медицината, което използва изкуствен интелект за диагностика на зрителните увреждания, породени от диабет.

По-конкретно, устройството, наречено Idx-DR, е предназначено да диагностицира състоянието, наречено диабетна ретинопатия, което е и най-честата причина за загуба на зрението сред 30-те милиона американци, живеещи с диабет.

“Неговият софтуер използва специфичен алгоритъм, за да анализира моментално снимките на окото, направени с ретинна камера Topcon NW400”, съобщиха от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата, като разкриха и каква е методиката на високотехнологичното средство.

След заснемането докторът качва цифровите изображения на ретината на пациента в областен сървър, на който е инсталиран софтуерът (Idx-DR). За отрицателно време устройството дава един от двата възможни отговора за състоянието на пациента: в единия случай устройството посочва, че проблемът със зрението на пациента е „повече от лек“ и предлага да бъде потърсено лечение от специалист, а в другия дава отрицателен резултат за диабетна ретинопатия и препоръчва на пациента да се прегледа отново в рамките на 1 година.

Резултатите от клиничните изпитания за ефективността на устройството - въз основа на снимки на 900 пациенти с диабет - сочат, че то може да идентифицира началната диабетна ретинопатия при 87% от случаите, а липсата на такава - при 90 на сто от тях.

"IDx-DR е първото подобно устройство, чиято продажба е позволена и което предоставя оценка на здравословно състояние без да е необходима интерпретация на снимки или клинични резултати от дадено медицинско лице. Това го прави приложимо и сред доставчиците на здравни грижи, които обикновено не са оптометристи", добавиха от Агенцията.

Въпреки това те предупредиха, че употребата на Idx-DR не се препоръчва за хора с анамнеза за лазерно лечение, операции или инжекции в окото, както и за тези с постоянна загуба на зрение, замъглено зрение, поплавъци или някои нарушения на ретината. Той също така не се препоръчва при бременни жени. /БГНЕС