Рекорден брой участници и операции на живо в рамките на симпозиум във ВМА

Рекорден брой участници и операции на живо в рамките на симпозиум във ВМА
Рекорден брой участници и операции на живо в рамките на симпозиум във ВМА / БГНЕС

Рекорден брой участници в сравнение с предходните години, не само от България, но и от Македония, Сърбия, Австрия, Индия събра 9-ят Симпозиум “Ендоурология и минимално инвазивна хирургия”, който се проведе на 13-14.04.2018 г. в гр. София, съобщиха от ВМА.

Форумът е организиран от ВМА, Катедрата по урология и нефрология на ВМА и Българско дружество по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия, с подкрепата на Секцията по уролитиаза (EULIS) на Европейската асоциация по урология (EAU), Международния алианс по уролитиаза (IAU), South-Eastern European Group for Urolithiasis Research (SEGUR) и Асоциация Urology in Emerging countries (U-Merge).

Тази година научната програма е изцяло посветена на съвременните тенденции в ендоурологията и минимално инвазивната хирургия при диагностиката и лечението на уролитиазата, коментира проф. Илия Салтиров, председател на организационния комитет.

9-ти Симпозиум по ендоурология и минимално инвазивна хирургия - това е една много сериозна традиция, която вече дава своите резултати, заяви по време на откриването началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

По думите му, именно тези прояви слагат гръбнака за добрите медицински практики в България.

И това не е самоцелно. Това е осъзната необходимост, че ние носим отговорност пред нашите пациенти, че трябва да им предоставим най-доброто, което залсужават. Отговорност и пред младите колеги, че трябва да изграждаме едно ново поколение и да се развиват най-добрите световни практики и у нас, добави още проф. Мутафчийски.

Тази година научната програма изцяло бе посветена на съвременните тенденции в ендоурологията и минимално инвазивната хирургия при диагностиката и лечението на уролитиазата. Освен “Hands-on-training” сесии, модерирана постерна и видео сесия, дискусия на клинични случаи, state-of-the-art лекции от водещи европейски преподаватели, по време на симпозиума участниците в него имаха възможност да наблюдават “Live surgery” сесии, които се излъчваха директно от опереционната на Урологията на ВМА.

За поредна година осигурихме възможност за директен достъп, в реално време, до конферентната зала и до операционната, през интернет сайта на симпозиума.

По този начин информацията бе достъпна, за тези които имат интерес към тематиката, но не са имали възможност да се регистрират за участие. Регистрираните стотици посещения по време на симпозиума говорят за интерес не само от България, но и от чужбина, заключи проф. Илия Салтиров. /БГНЕС