Тръмп озаптява цените на лекарствата

Доналд Тръмп обявява плана си срещу високите цени на лекарствата. Зад него е здравният министър Алекс Азар.
Доналд Тръмп обявява плана си срещу високите цени на лекарствата. Зад него е здравният министър Алекс Азар. / БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп обяви началото на кампания за намаляване на цените на лекарствата. Това той направи в Розовата градина на Белия дом.

„В моята администрация на първо място поставяме интересите на пациентите. Дадох указания на министър Азар да започне реформи, които да свалят на земята излетелите нагоре цени“, изтъкна президентът. По думите му властите повече няма да дават бонуси на компании, „които постоянно вдигат стойността“ на медикаментите.

"Нашият план ще сложи край на нечестните двойни сделки, позволяващи на посредниците да използват облекчения и отстъпки, които трябва да са достъпни за потребителите и пациентите“, добави Доналд Тръмп.

В словото си той стовари критика срещу медицинския отрасъл задето тя харчи повече от другите за лобиране на своите интереси. „Миналата година тези компании похарчиха около 280 милиона долара за лобисти. Всички, които са въвлечени в тази грешна система - производители на лекарства, застрахователни компании, разпространители, мениджъри във фармацевтиката и много други, - всички те съдействат за този проблем". /ТАСС