Цигарите се отказват и с пари

Американски учени отбелязаха ефективността на финансовото възнаграждение в борбата с тютюнопушенето, пише сп. New England Journal of Medicine.

В изследването взеха участие 6000 души. Доброволците бяха разделени на две групи, като на всяка от тях бяха прилагани различни методи за отказване от вредния навик. Едни бяха информирани за ползата от здравословния начин на живот, на други се предлагаха никотинови лепенки или електронни цигари.

Освен това на някои участници бе обещано парично възнаграждение: 600 долара за онези, които се откажа от пушенето за шест месеца. Както се очакваше, именно при тези участници резултатите се оказаха най-добри. Ако при другите броят на отказалите да пушат е варирал от 0,5 до един процент, при паричната заинтересованост отказалите от навика са били в пъти повече.

Според изследователите това говори за неефективността на разпространените начини за отказване от цигарите. Учените смятат, че финансовото стимулиране може да се използва от компании, които са съпричастни със служителите си, които искат да зарежат пушенето. Финансовото възнаграждение може да стане най-евтиният и ефективен начин. /БГНЕС