Във Великобритания започва акция за профилактика на Алцхаймер

Акция за ранно диагностициране на деменция започва във Валикобритания.
Акция за ранно диагностициране на деменция започва във Валикобритания. / БГНЕС

Британски лекари ще изследват хората на възраст над 40 години за първи признаци за наличие на болестта Алцхайммер и други форми на деменция. Акцията е опит да се диагностицират рано тези дегенеративни заболявания на мозъка и да се предприемат мерки за забавяне на тяхното развитие, съобщи вестник „Телеграф“.

Разработената правителствена програма предвижда провеждане на безплатен 15-минутен преглед. Предполага се, че личните лекари също предупреждават своите пациенти какъв режим на живот е добре да спазват, за да понижат вероятността за деменция. Британската правителствена здравна служба Public Health England заяви, че близо една трета от случаите на деменция може да бъдат избегнати при изменение на някои от ежедневните навици. Едва 20% от хората обаче знаят какво може да се направи, за да се намали рискът от възникване на такива заболявания. Ранното откриване и профилактиката на болестта са много важни за запазване на здравето на нацията, ето защо въвеждаме консултации за профилактика на деменцията в рамките на безплатно медицинско изследване, се казва в изявление на правителствен представител.

Болестта на Алцхаймер е една от най-разпространените форми на деменция, която води до тежко психическо и функционално разстройство в резултат на загиване на клетки в главния мозък. Среща се най-често при хора над 65 години. Средната продължителност на живота след откриването й зависи от възрастта на човека, но най-често е между 7 и 10 години. Последните данни сочат, че тази болест засяга в момента около 50 млн. души по целия свят, но всяка година броят им се увеличава и се очаква до 2050 да надхвърли 131 млн. души. /ТАСС