Център за компетентност в Пловдив обединява усилията на сто учени в персонализираната медицина

Център за компетентност изграждат в Пловдив
Център за компетентност изграждат в Пловдив / БГНЕС

23.5 млн. лв. за голямата наука не са много пари, но за България те са сериозна инвестиция. Това каза днес проф. д-р Стефан Костянев, ректор на Медицинския университет в Пловдив на брифинг по повод стартиращ сериозен проект, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Учени от Медицинския университет, от Пловдивския университет и от Института за минералогия и кристалография към БАН ще работят в продължение на пет години в Център за компетентност на тема "Персонализирана иновативна медицина" /ПЕРИМЕД/. 7 от 10-те най-революционни нови технологии в света са в сферата на медицината, а по 4 от тях ще работят и учените в новия проект. Главната цел е персонализираната и иновативна медицина в диагностиката и лечението, която ще помага на онкологично болни и на критично болни пациенти. В новите научно- изследователски лаборатории в двата университета и института ще работят общо 50 учени, половината от които млади, сред тях 25 докторанти. Десет учени от Европа ще участват в разработките, които се очаква да имат приложна реализация на продуктите.

Предварителната идея е след края на проекта, който ще трае пет години, да бъдат създадени три фирми, които ще произвеждат иновациите. Персонализирана медицина, базирана на генетиката и имунологията, ще търси нови пътища за лечение на болни от рак на млечната жлеза и левкози при възрастни и при децата. Със средства от проекта Пловдивският университет ще създаде база, в която ще намери място и уникална лаборатория, към която вече проявяват интерес редица фармацевтични фирми. Тя ще работи с апаратура за изграждане на изкуствен гастроинтестинален тракт, който може да бъде използван за тестване на лекарства в ранна фаза, преди да се мине към in vivo.

Проектът е получил финансиране в надпревара с други академични звена, той е финансиран от ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" със съфинансиране от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Крайният му продукт се очаква да бъде българският принос в най- новите и впечатляващи тенденции в развитието на медицината- персонализираната терапия, която постига много по-добър ефект от традиционната. /БГНЕС