Доклад обвинява английски лекари за смъртта на 450 пациенти

Повече от 450 пациенти са починали само в една английска болница, след като са получили силни обезболяващи „без да съществуват медицински причини“, става ясно от текста на официален доклад, цитиран от АФП.

Независима комисия е провела разследване на смъртните случаи в болница Gosport War Memorial за периода 1989 – 2000 година. Здравното заведение се намира в южния английски град Госпорт.

„Имахме възможност да получим привилегирован достъп до болничните регистри, според които общо 456 пациенти са починали вследствие безпричинно предписване и администриране на опиоиди“, заявиха от комисията, ръководена от Джеймс Джоунс, който е и бивш епископ на Ливърпул.

Броят на починалите в резултат неправилните действия на лекарите вероятно е с 200 повече, но това не може да бъде категорично установено, тъй като част от медицинската документация липсва.

Докладът посочва д-р Джейн Бартън като „отговорен за практиката на предписване“ на силни обезболяващи.

Премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей заяви пред журналисти, че е „дълбоко обезпокоена“ от разкритията на доклада и допълни, че многобройните смъртни случаи са „причинили неизмерими страдания на семействата на починалите“.

Здравният министър Джеръми Хънт допълни, че докладът е установил „многобройни пропуски и нарушения“ от страна на властите и поднесе извинения на семействата на жертвите на действията на лекарите от болницата в Госпорт.

„Сега е ред на полицията щателно да проучи изнесените в доклада сведения. Впоследствие ще решим какви точно стъпки да предприемем и най-вече дали да повдигнем криминални обвинения“. /БГНЕС