Физенцидис: България пише история с Европейското по таекуондо

„България пише история с първото си домакинство на Европейско първенство по таекуондо. На това първенство ще участват 41 държави, както и 450 състезатели ще се борят за титлата европейски шампион. По тези цифри сами можете да прецените, че това е едно изключително високо като ниво събитие в календара”, заяви Майкъл Физенцидис, който е генерален секретар на Европейския таекуондо съюз.

Днес се проведе пресконференция по случай предстоящото от 6-ти до 9-ти април Европейско първенство по таекуондо в зала "София", предаде репортер на БГНЕС.

"Ще има 23-ма български участника, като преобладават мъжете – около 14 мъже и 9 жени. За жалост ние сме силни в леките и средните категории. В тежките още не се справяме добре, нито при мъжете, нито при жените, но въпреки това ще играем и на 80 кг. този път", обяви президентът на БФТаекуондо Слави Бинев.

Най-силна конкуренция на нашите национали ще бъдат представителите на: Турция, Русия, Испания, Великобритания, Франция, Сърбия и др.

Състезателите ще бъдат изцяло с електронна екипировка, като от две години се играе и с електронни каски. Това значи, че и ударите в главата на играчите ще се точкуват. Надпреварата в зала „София” ще се играе на три полета.

При съдиите ще имаме трима представители, (двама мъже и една жена) като единия съдия е един от най-добрите в световен мащаб.

Слави Бинев сподели, че целта на този спорт е да учи младите не само на това да печелят отличия. „Опитваме се да покажем не само организационните лица на таекуондото, но и да покажем младите не само като спортисти, но и като личности. Таекуондото не трябва да се разглежда само като спорт, но и като култура. Смятам, че българското общество има нужда от такива личности – силни и благородни".

„Това Европейско първенство е един тест за нас. Ако успеем да се справим добре с организацията имаме уговорка, че в България ще се проведе и Световно отборно първенство, което върви и с финал на Гран при. Това са двете най-големи и елитарни събития за таекуондото.

За финал той си пожела поне три медала, което според него би бил огромен успех за България. „Надявам се този път медалите да бъдат повече отколкото сме имали до момента. На Европейско сме имали три медала, от които един сребърен. Дано този път да имаме и златно отличие. Моля се да спечелим такова". /БГНЕС