Атанасова: Джагите са освен страхотно забавление и елитен спорт

„Джагите могат да бъдат както прекрасно забавление, така и елитна спортна игра”, това каза номер едно в световната ранглиста Екатерина Атанасова, предаде репортер на БГНЕС.

„Наясно съм, че за много голяма част от аудиторията джагите не са спорт или поне не толкова, колкото футбола, баскетбола или волейбола. Приемам, че хората виждат джагите по този начин. Джагите могат да бъдат както прекрасно забавление с приятели, така и спортна състезателна игра, в която се очертава елит от състезатели. Надявам се, това да се види на това състезание в България. Има специален дрескод – не може един състезател да дойде и да играе по дънки, всички трябва да са със спортни екипи”, каза номер едно в световната ранглиста Екатерина Атанасова. Тя разказа и малко повече за развитието на футбола на маса в България, като освен това даде и подробности за световното първенство, което предстои. „В момента има пет активни клуба в България. В последните години имаме много добри състезатели. Миналият уикенд в Сърбия наш състезател взе всички купи. Джагите се развиват все повече и повече. Опитахме се през последните две години да сме домакини на световно първенство, но за съжаление ни отказваха. Борихме се със страни като Полша и Италия, но домакинството грабваха все те. За първи път тази година спечелихме правото да сме домакини на подобен форум. Започваме в петък в два часа, когато ще се проведе първото отборно състезание. В събота ще се играят единици, а в неделя са двойките. Състезанието е в четири категории младежи, ветерани, жени и мъже. Топ 1 и топ 2 от световната ранглиста при мъжете потвърдиха участието си. Това са Джамал Амалу от Германия и Джулиано Бентиволио от Белгия. Състезанието се предвижда да е около 100-150 състезатели. Нашите състезатели водят много активни тренировки. Надяваме се, българските отбори да могат да се представят добре и при мъжете, и при смесените двойки”, допълни Атанасова. Roberto Sport Sofia International Series 2015 е първият по рода си турнир от този ранг за България, който е част от Официалния Спортен календар на БФФМ, а също и от Календара на Международната федерация по футбол на маса /ITSF/.

В турнира ще вземат участие състезатели от Канада, Русия, Австрия, Мароко, Германия, Италия, Белгия, Гърция, Сърбия, Румъния, Турция и др. На наша територия ще дойдат играчи, които заемат топ позиции в Официалната световна ранглиста. Сред тях са - Джамал Алалоу и Джулиано Бентиволио, които са съответно първи и трети в света при мъжете и двете българки - Екатерина Атанасова и Благовеста Герова, които са съответно първа и трета в класирането по единици при жените.

За участие в състезанието към момента има регистрирани над 100 играчи, като се очаква броят им да нарасне. За първи път в състезание по джаги у нас сили ще премерят 20 състезателки от България, Румъния и Германия.

Това ще бъде най-масовият турнир, провеждан досега в нашата страна. Ще се играят над 10 официални дисциплини по професионалните правила за игра, както и отборно състезание SOFIA TEAM CUP 2015.

Организатор и домакин на международното събитие е СК „Джагоарс”. Неговата спортна база се намира в сградата на Кино Арена Запад /бул. Тодор Александров 64, ниво -2 / в спортен бар Академията. Там ще се проведе и надпреварата, която стартира от 30.10.2015 и ще протече в рамките на три дни.

Медийни партньори, сред които е и БГНЕС, ще излъчват ежедневни репортажи от турнира. И през трите дни ще има live streaming emission, както и излъчване по канал Kozoom. Мачовете ще могат да се наблюдават от хиляди зрители, като у нас, така и по света.

За всички състезатели ще има организирано парти (Players Party) с Halloween Dress Code, DJ и много изненади от организаторите и спонсорите на събитието – начало: 22:00ч. в събота 31.10. 2015 във ВИП Бара на Академията (бул. Тодор Александров 64)!

За специален гост при закриването на международния турнир е поканен Олег Велинов – председател на БГ Федерация по снукър в България. Входът за зрители е свободен! /БГНЕС