Емил Стефанов с две шампионски титли и един сребърен медал на Държавните по шахмат

Изключителна серия направи един от най-големите таланти на великотърновския шахмат Емил Стефанов. Ден след шампионската си титла на класически шахмат от държавното индивидуално първенство в Пловдив до 18 години, състезателят на ШК „Етър“ стана шампион на България и на ускорен шах, а после добави и вицешампионска титла на блиц.

За титлата по класически шахмат спориха 11-те най-добри шахматисти в тази възраст в страната, като Емил бе четвърти по рейтинг в стартовия лист. Той обаче направи уверена и постоянна игра, като не допусна нито една загуба. Стартира с победа над Христо Василев от „Абритус” (Рз), после завърши реми с поставения под № 1 фм Владимир Петров от Столичен център по шахмат. Последваха две убедителни победи над Веселин Методиев от „Виктори” (Бл) и Христо Христов от „Ивис” (Сф) и след ремито с черните фигури в петия кръг срещу поставения под № 2 Тодор Георгиев от „Чесбомб” (Пд) Емил Стефанов два кръга преди края вече бе на крачка от титлата.

Заради напрежението последва реми срещу Борис Иванов от „Шумен”, но Емо продължи да държи съдбата в ръцете си и с чудесна победа в последния кръг срещу Делян Дочев от „Локо” (Сф) завоюва златния медал.

Великотърновецът събра 5.5 т. от 7 кръга, като още кръг преди края бе ясно, че при победа ще има по-добри показатели от своя преследвач Тодор Георгиев, който също завърши с 5.5 точки.

Чудесното представяне на ШК „Етър” бе допълнено от бронзовия медал на Димо Терзиев в първенството за момчета до 12 години. Конкуренцията там бе огромна, Димо бе с № 6 по рейтинг сред 70 участващи състезатели. Той обаче стартира блестящо с 4 поредни победи, загуби от европейския шампион Цветан Стоянов, но до края записа още три победи и една загуба. Това му донесе 7 точки, с които дели 2-4 място, но по допълнителни показатели е бронзов медалист. Шампион със 7.5 т. стана Момчил Петков от „Енергия” (Добрич). Голямата изненада бе едва петото място на европейския шампион фм Цветан Стоянов.

„Оценката за представянето на нашите момчета е отлична. Емо тръгна с нагласата да стане шампион, вярваше си. Направи победи и равенства срещу основните си конкуренти. В спорта всичко е възможно, вчерашното реми бе критично, но знаехме, че при победа в последния кръг ще бъде шампион. Той надделя и заслужено се окичи със златото. Димо, чийто личен треньор е гм Григор Григоров, също бе блестящ. Вярвахме в медала му, но конкуренцията бе огромна, а той бе едва шести по рейтинг. Това му е първи медал от държавно първенство, той е един от най-проспериращите шахматисти”, коментира треньорката на ШК „Етър” Светла Йорданова.

12 шахматисти си оспорваха отличията в държавното по ускорен шах, като Емо бе под номер 3 в стартовия лист. Надпреварата бе в 7 кръга. Стефанов стартира с победа над Костадин Вачев от „Михаил Тал“, но във втория кръг допусна загуба от Тодор Георгиев от „Чесбомб“ (Пд). После направи реми с втория по рейтинг Христо Христов от „Ивис“ (Сф) и след 3-ия кръг бе едва на шестото място. Последва обаче изключителна серия от 4 поредни победи над Иван Пантев от „Асеновец“, Борис Иванов от „Шумен“, Волен Дюлгеров от „Михаил Тал“ и Антонио Тодоров от „Абритус“. Кръг преди края Емил вече излезе начело и уверено удържа първото място и титлата, като завърши с актив от 5.5 точки. Втори и трети останаха Волен Дюлгеров и Тодор Георгиев с по 5 т.

За финал на маратонската надпревара в Пловдив в неделя бе и шампионатът по блиц. По рейтинг Емил Стефанов бе пети от 13-те участници, но отново показа висока концентрация и финишира на призовото второ място, донесло му вицешампионска титла и сребърен медал. Отново в 7-те кръга той направи шеметно придвижване нагоре в класирането. Стартира с две ремита срещу Антонио Тодоров и Николай Христов, като след втория кръг заемаше едва 10-о място. Последваха чудесни победи над Христо Василев от „Абритус“ и Антон Николов от „Юри Бендарев“ (Перник) и реми с Христо Христов, които го катапултираха на трета позиция. И отново дойде важна победа над Волен Дюлгеров, извела го кръг преди края на второто място. За да го запази му бе достатъчно реми срещу Тодор Георгиев, което стана факт. Емил Стефанов завърши с 5 точки, като бе изпреварен само от Христо Христов с 5.5 т.

„Изключително съм доволна от представянето на Емо. В трите турнира от общо 21 партии той допусна само една загуба и тя не се оказа фатална за шампионската титла по ускорен шах”, коментира треньорката Светла Йорданова, цитирана от "Янтра днес".

Емо, който на 29 април ще навърши 17 г., вече натрупа сериозна визитка не само от международните си изяви, но и от държавните първенства. Той е четирикратен шампион на България - два пъти шампион на България по класически шах (до 14 и 18 г.) и два пъти по ускорен шах (до 14 и 18 г.), три пъти е вицешампион – по класически шах и блиц до 20 г. и на блиц до 18 г., както и три пъти бронзов медалист (на класически шах до 20 г., когато бе едва 14-годишен, и до 16 г. и на блиц до 14 г.). /БГНЕС