България не успя да спре черната серия срещу Швеция

Швеция разгроми България с 3:0 у дома в Солна в квалификация за Мондиал 2018 и спази традицията да печели с лекота мачовете срещу представителния ни тим. Скандинавците записаха седма поредна победа срещу България, като във всяка една от срещите нямаме дори отбелязан гол.

Шведите пропуснаха идеална възможност да открият резултата още в 7-ата минута - Маркус Берг отдясно подаде на абсолютно непокрития Ола Тойвонен , който стреля с глава, но Владислав Стоянов с великолепен рефлекс парира удара му.

Петър Хубчев направи четири промени в стартовия състав в сравнение с този срещу Франция и сред титулярите този път бяха Антон Недялков, Васил Божиков, Симеон Славчев и Ивайло Чочев. Божиков се изяви чудесно в 23-ата минута, когато съумя с последни усилия да не позволи топката да се озове в откъсващия се сам срещу вратаря Маркус Берг. Отново Божиков спря добра атака на домакините в 36-ата минута, като изби топката в корнер малко преди тя да бъде поета от Оскар Хилйемарк в опасна близост до вратата на Стоянов. Три минути по-късно Ола Тойвонен успя да разпечата българската врата с удар от пет метра. Така нападателят на Тулуза се отблагодари на треньора си Яне Андерсон за доверието, след като бе резерва в предния мач на шведите срещу Люксембург (1:0). В 42-ата минута България пропиля 100-процентово положение – Ивелин Попов сам срещу стража Робин Олсен не уцели вратата. Малко преди края на първото полувреме шведите нанесоха нов удар след колективна грешка на отбраната ни. Оскар Хилйемарк бе изведен на добра позиция от Емил Крафт и безмилостно прониза мрежата на Стоянов. Това бе 20-и гол в българската врата в последните 5 мача на националите ни.

След почивката Швеция направи резултата класически в 58-ата минута, когато точен бе 22-годишният защитник Виктор Линдельоф. Младият бранител на Бенфика реализира първото си попадение с националната фланелка, а то се оказа последно в срещата на стадион "Френдс Арена", на която присъстваха близо 22 000 зрители.

В другите мачове от група А Франция победи Холандия с 1:0 като гост с гол на Пол Погба в 30-ата минута, а Беларус и Люксембург завършиха наравно 1:1.

Франция и Швеция водят в класирането с по 7 точки, Холандия има 4, България – 3, Беларус – 2 и Люксембург една. На 13 ноември отборът на Петър Хубчев посреща Беларус. /БГНЕС