Изтеглиха жребия за Мондиал 2018

Легендата Диего Марадона участва в тегленето на жребия за Мондиал 2018.
Легендата Диего Марадона участва в тегленето на жребия за Мондиал 2018. / БГНЕС

Световният шампион Германия изтегли коварен жребий за груповата фаза на предстоящото Световно първенство в Русия догодина. Съставът на Бундестима попадна в група F с отборите на Мексико, Швеция и Република Корея. Това отреди тегленият днес жребий в Концертната зала Кремъл в Москва за финалите на Мондиал 2018. Играчите на Йоаким Льов ще започнат защитата на титлата си със сблъсък с „ацтеките“ на стадион „Лужники“ в Москва на 17 юни.

Домакинът Русия имаше късмет при жребия, като в неговата група А попаднаха отборите на Саудитска Арабия, Египет, Уругвай. В откриващия мач на Мондиала „Сборная“ ще се изправи срещу Саудитска Арабия. Двубоят ще бъде на 14 юни от 18:00 часа местно време на стадион "Лужники" в Москва.

Група B ще започне с интригуващ сблъсък между актуалния европейски шампион Португалия срещу Испания, който ще се играе още във втория ден на Мондиала - 15 юни, от 21:00 часа местно време в Сочи. Другите два отбора в тази група са считаните за аутсайдери Мароко и Иран. В група C финалистът от последното европейско първенство Франция ще спори с тимовете на Австралия, Перу и Дания. В първия си мач от Мондиала „петлите“ ще срещнат именно австралийците.

Група D ще започне със сблъсък между един от фаворитите Аржентина и дебютантът на финалите Исландия, а останалите тимове са Хърватия и Нигерия.

Петкратният световен шампион Бразилия попадна в група F със съставите на Швейцария, Коста Рика и Сърбия, докато в група G място намериха Белгия, Панама, Тунис, Англия. Жребият отреди в последната осма група H да премерят сили Полша, Сенегал, Колумбия, Япония.

Днешната церемония по теглене на жребия за Мондиал 2018 в Концертната зала на Кремъл започна с откриваща реч на президента на Русия Владимир Путин. "Напрежението със сигурност е голямо, тази вечер най-добрите 32 отбора на планетата ще научат своите съперници и градовете, в които ще играят своите мачове. Нашата страна очаква с огромно нетърпение Световното първенство, форум на най-високо ниво, където най-добрите футболисти ще могат да покажат своето майсторство и да се докажат като най-добрите футболисти на своето съвремие. Много е важно какво впечатление ще остави Русия на тези, които дойдат на гости - те ще се запознаят с нашата страна, култура, нашите традиции. Те ще научат, че ние сме отворени към света", каза Путин пред препълнената с футболни величия звезди, като Пеле и Марадона.

"11 града ще приемат отборите финалисти. Очакваме 2,7 милиона фенове да посетят Русия. Сигурен съм, че Световното първенство в Русия ще се превърна в много важен фактор за развитието на цяла Русия, най-вече на младото поколение. Много е важно Русия да посрещне и да сплоти международното футболно семейство и да осигури запазването на тези спортни ценности, които са неподвластни на времето. Световната купа е най-ценният трофей за всеки един футболист и към нея ще се стремят всички футболисти на тези 32 отбора с всички сили. Желая на всички вас късмет, всичко най-добро и до нови срещи през 2018-та година", допълни президентът на Руската федерация.

В тегленето на жребия за Световното първенство участваха редица футболни легенди, като Никита Симанян, Гордън Бенкс, Диего Форлан, Диего Марадона, Лоран Блан, Кафу, Карлес Пуйол, Фабио Канаваро, а водещ на церемонията бе Гари Линекер с асистентка руската спортна журналистка Мария Командная. Голмайстор номер 1 в историята на Световните първенства Мирослав Клозе имаше честта да изнесе световната купа на сцената.

Световното първенство в Русия започва на 14 юни с мача на откриването между домакините и Саудитска Арабия на стадион "Лужники" в Москва и завършва на 15 юли с финала, който ще се играе на същия стадион.

Пълният жребий за Мондиал 2018:

Група А: Русия, Саудитска Арабия, Египет, Уругвай.

Група B: Португалия, Испания, Мароко, Иран.

Група C: Франция, Австралия, Перу, Дания.

Група D: Аржентина, Исландия, Хърватия, Нигерия

Група Е: Бразилия, Швейцария, Коста Рика, Сърбия.

Група F: Германия, Мексико, Швеция, Корея.

Група G: Белгия, Панама, Тунис, Англия.

Група H: Полша, Сенегал, Колумбия, Япония. /БГНЕС