Емил Форсбеег отбеляза победния гол за Швеция в 66-та минута.
Емил Форсбеег отбеляза победния гол за Швеция в 66-та минута. / БГНЕС
Швеция надви Швейцария и продължава похода си на Мондиал 2018

Отборът на Швеция се класира за четвъртфиналите на Световното първенство по футбол, след като победи Швейцария с 1:0 в оспорван двубой от осминафиналната фаза, игран в Санкт Петербург. В тази среща домакините от Русия приеха 40-милионният зрител по стадионите на страната от началото на Мондиал 2018.

Днешният мач очаквано бе много оспорван и без изобилие от чисти голови положения, но шведите успяха да излъжат своя съперник с един гол и да стигнат до ценния успех. Възпитаниците на Яне Андерсон започнаха по-активно и изглеждаха по-опасни в предни позиции, но трудно пробиваха швейцарската отбрана. Все пак през първата част добри шансове се откриха пред Маркус Берг и Албин Екдал, но шведите не успяха да ги реализират.

Този път Джердан Шакири не успя да помогне на Швейцария да стигне до успех.
Този път Джердан Шакири не успя да помогне на Швейцария да стигне до успех. / БГНЕС

След почивката картината на терена не се промени много, но играчите на Швеция все по-често успяваха да откриват свободни пространства в половината на съперника. След още няколко пропуска, те все пак стигнаха до гол в 66-та минута, когато Емил Форсберг проби добре и стреля по земя, а ударът му се отби от бранител на Швейцария и излъга вратаря Ян Зомер. В оставащите минути "кръстоносците" се опитаха да се върнат в мача, но шведите се отбраняваха много солидно, както във всичките си мачове от началото на турнира. Най-добрият шанс за Швейцария се откри в 91-та минута, когато резервата Харис Сеферович стреля опасно с глава, но Робин Олсен спаси изстрела му. До края скандинавците опазиха вратата си и в крайна сметка спечелиха с 1:0.

По този начин Швеция достигна до четвъртфиналите на Световно първенство за първи път от 1994-та година, когато спечели бронзовите медали в САЩ. В следващия си мач в Русия те ще срещнат Англия или Колумбия. Двубоят ще се играе на 7 юли от 17:00 часа българско време в Самара. /БГНЕС