"Петлите" стъпиха за втория път в историята си на световния връх, след като победиха Хърватия с 4:2.
"Петлите" стъпиха за втория път в историята си на световния връх, след като победиха Хърватия с 4:2. / БГНЕС
Световните шампиони кацнаха в Париж, награждават ги с държавни отличия

Националният отбор на Франция, който вчера спечели световната титла по футбол, се завърна в Париж, посрещнат от тълпа от фенове на летището край френската столица. "Петлите" стъпиха за втория път в историята си на световния връх, след като победиха Хърватия с 4:2 във вчерашния финал на "Лужники".

Ден по-късно големите герои се завърнаха в родината си, като селекционерът Дидие Дешан и капитанът на тима Юго Лорис първи излязоха от самолета на Еър Франс, носейки в ръце легендарният златен трофей за радост на щастливите привърженици. Всички играчи на тима минаха по червен килим, а пожарникарската бригада на място им направи шпалир. Новите световни шампиони ще се насочат към центъра на Париж, където ще вземат участие в грандиозно празненство, като всички играчи и треньорският щаб ще минат по улиците на града в открит автобус. След това за отбора предстои официална аудиенция при президента на страната Еманюел Макрон, който вчера изгледа на живо победата на Франция.

Междувременно стана ясно, че Макрон ще награди всички играчи от състава на Франция с Ордена на френския легион за "изключителни заслуги" към страната. Все още не е определена дата за официалната церемония, която ще бъде втора подобна за треньора на "петлите" Дидие Дешан, който получи същото държавно отличие преди 20 години от тогавашния президент Жак Ширак, тъй като бе капитан на отбора, донесъл първата световна титла за Франция. Най-вероятно сега Дешан ще получи по-висок ранг на отличието. /БГНЕС