Германия, кандидат за домакинство на Евро 2024
Германия, кандидат за домакинство на Евро 2024 / БГНЕС
Гриндел и Инфантино с разногласия относно кандидатурата на Турция за Евро 2024

Президентът на Германския футболен съюз Райнхард Гриндел и този на ФИФА Джани Инфантино са на различни мнения относно кандидатурите на Германия и Турция за Евро 2024. Решението за домакин на шампионата ще бъде взето на 27 септември. Според немското издание ,,Der Spiegel”, Гриндел не е бил никак щастлив, когато разбрал, че Инфантино се е срещнал с турския президент Реджеп Таийп Ердоган и е изразил одобрението си за турската кандидатура. Това предизвикало президентът на Германския футболен съюз да изпрати писмо до президента на ФИФА, в което изразява своите опасения от външна намеса при избора на домакин на евро финалите. Инфантино от своя страна веднага отговори на свой ред с писмо, в което казва:

,,Първо, искам да изразя разочарованието си от тона и съдържанието на писмото ви. Преди да изпратя подобно съобщение, щях да помисля върху вариант за среща на четири очи, за да избегна мнение, базирано на слухове в медиите“. ФИФА няма никакъв глас в решението за домакин на Европейското първенство, но влиянието на президента Инфантино в никакъв случай не бива да се подценява. Освен това се споменава, че немската кандидатура за домакинство е значително ,,отслабена“ заради разследването за домакинството на Световното първенство през 2006 година на Германия, където имаше обвинения в купени гласове.

Това не е първият случай, в който посещение при Ердоган нажежава обстановката и разочарова Гриндел. След Мондиала в Русия двата немски национали в лицето на Месут Йозил и Илкай Гюндоган бяха снимани с турския президент. След излизането на снимката в медийното пространство и отпадането в груповата фаза на Световното първенство, Йозил прекрати кариерата си в националния отбор на Германия, изтъквайки като основна причина това, че ,,когато тимът печели е германец, но когато загуби, е имигрант“. Решението за домакин на Европейското първенство ще бъде взето на 27 септември. /БГНЕС