Хамилтън намекна, че може да се откаже, ако състезанията във Формула 1 се увеличат

Британският пилот на Мерцедес Люис Хамилтън заяви, че може да прекрати своята професионална кариера, ако календарът във Формула се промени и включи нови състезания. Най-престижната автомобилна надпревара отбеляза за втори път в последните три години календар, който включи 21 състезания. Наскоро бе обявено, че Формула 1 ще добави в програмата си през идната година и Гран При на Виетнам, което ще се проведе по улиците на столицата Ханой.

Хамилтън изрази своите притеснения относно увеличаващата се бройка състезания. ,,Няма да пилотирам болид във Формула 1, ако състезанията станат 25, например“, заяви уверено той пред журналисти. ,,Усещането е, че вече участваме в толкова много състезания през сезона, затова не смятам, че увеличението ще помогне на пилотите. Връщайки се назад във времето, най-добрата бройка бе 18“, спомня си Хамилтън. Въпреки че надпреварите през следващата кампания ще бъдат отново 21 на брой, сезонът ще продължи до декември месец за първи път от 50 години насам.

Компанията собственик на Формула 1 Liberty Media неведнъж изрази надеждите си за включването на още състезания в календара. ,,Аз съм един от пилотите, който много обича да се състезава, но сезонът е твърде дълъг“, продължи британецът. ,,Това означава да сме максимално отдадени и да бъдем без семействата си за дълъг период от време. Това е, което мога да заявя за себе си. Почти няма време за почивка след края на сезона – съвсем скоро започва подготовка за следващия. Най-трудно е да се настроиш – да намериш време и за възстановяване, и за подготовка“, завърши пилотът на Мерцедес.

Хамилтън спечели за пети път световната титла в Мексико преди две седмици, изравнявайки се с аржентинеца Хуан Мануел Фанджо. Все още е ясна съдбата на титлата при конструкторите. Мерцедес имат преднина срещу Ферари, като ,,черните кончета“ трябва да постигнат 13 или повече точки от своите конкуренти в предстоящото състезание в Бразилия, за да имат шанс за титлата в последния етап в Абу Даби. /БГНЕС