Тръмп: „Ислямска държава“ да бъде отрязана от нефта и финансовите потоци

Доналд Тръмп иска по-енергични действия срещу "Ислямска държава".
Доналд Тръмп иска по-енергични действия срещу "Ислямска държава". / БГНЕС

САЩ трябва да се борят по-активно срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, смятат тримата претенденти за президентската номинация на Републиканската партия.

Те участваха в общонационален дебат в град Манчестър, щата Ню Хемпшир.

Фаворитът Доналд Тръмп заяви, че авиацията на САЩ и съюзниците трябва да нанася по-енергично ударите си срещу терористите. Милиардерът за сетен път отбеляза, че ИД трябва да бъде „отрязана от нефта и финансовите потоци“.

Основният му конкурент Тед Круз, сенатор от щата Тексас, посочи, че в борбата срещу групировката са „необходими бомбардировки тип килими“. Той отбеляза още, че сред победата над ИД Вашингтон „трябва веднага да се махне от Сирия и Ирак, а не да се занимава „със строителството на държави“.

Третият по полярност Марко Рубио, който е сенатор от щата Флорида, смята, че победата на САЩ в Сирия е невъзможна без използването на „сухопътни сили, съставени от араби сунити“. Той също разкритикува президента Барак Обама заради нерешителността му при нанасянето на въздушни удари срещу ИД.

Сегашните дебати са осми поред, те бяха излъчени от телевизия Си Би Ес. Това всъщност бе последната възможност на претендентите за президентската номинация преди важни предварителни избори в щата Ню Хемпшир на 9 февруари. /ТАСС