Куба изпрати Фидел Кастро

Тленните останки на кубинския лидер Фидел Кастро бяха откарани в гробището в град Сантяго де Куба.
Тленните останки на кубинския лидер Фидел Кастро бяха откарани в гробището в град Сантяго де Куба. / БГНЕС

Тленните останки на кубинския лидер Фидел Кастро бяха откарани в гробището в град Сантяго де Куба, където ще бъдат погребани. С днешната церемония завършва деветдневния траур след смъртта на кубинския държавник, който почина на 25 ноември на 90 години.

Началото на пътя на джипа, превозващ урната с праха на Кастро, започна с 21 артилерийски залпа в Сантяго де Куба и в Хавана – двата най-големи града в страната.

Последният дом на Кастро ще бъде гробището Санта Ифигения, където почиват и други известни кубинци като лидерите на кубинската освободителна борба срещу испанската власт Карлос Маноел де Сеспедес и Хосе Марти.

За последните няколко дни кортежът с праха на Кастро пропътува хиляди километри на територията на 13 от 15-те провинции на острова, събирайки големи тълпи от изпращачи на всякаква възраст. Въпреки това обаче самото погребение ще бъде в тесен кръг и на него няма да бъдат допускани външни лица.

Урната на кубинския лидер ще бъде положена в близост до мавзолея на Хосе Марти, съобщи по-рано настоящият кубински президент Раул Кастро.

Той беше начело и на вчерашното прощално шествие в чест на брат си, което се проведе на Площада на революцията в Сантяго. „Пред останките на Фидел.. ние се заклеваме да защитаваме родината и социализма“, каза Раул Кастро. /АФП, ТАСС

Кортежът с урната на Кастро изкара хиляди хора по улиците на кубинските градове
Кортежът с урната на Кастро изкара хиляди хора по улиците на кубинските градове / БГНЕС