Доналд Тръмп разбуни света с решението си за Йерусалим

Решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел беше посрещнато с остри критики. Сред критикуващите, естествено, отсъстваше Израел.

Ето някои от реакциите по света:

[b]Израел приветства историческия ден[/b]

Израелският премиер Бенямин Нетаняху похвали признаването от страна на Тръмп като „историческо“ и „окриляващо и справедливо решение“. Нетаняху също така увери, че няма да има промяна в деликатното статукво на светите места в Йерусалим, които са свещени за евреи, християни и мюсюлмани

[b]Вече не е посредник за мир[/b]

Палестинският президент Махмуд Абас каза, че САЩ вече не могат да играят ролята на посредник за мир след решението на Тръмп. „Тези отвратилени и неприемливи мерки умишлено подриват всички усилия за мир“, каза в реч Абас.

[b]Разрушава решението с две държави[/b]

Генералният секретар на Организацията за освобождение на Палестина Саеб Ерекат каза, че Тръмп е разрушил всякаква надежда за решението по модела с две държави на израелско-палестинския конфликт. „Той разруши рещшението по модела с две държави“, заяви пред журналисти Ерекат, който дълго време беше водещ палестински преговарящ.

[b]„Отвори вратите на ада“[/b]

От движението „Хамас“ казаха, че решението на Тръмп „ще отвори вратите на ада“ за интересите на САЩ в региона. „Това решение ще отвори вратите на ада за американските интереси в региона“, заяви пред журналисти Исмаил Радуан, представител на палестинското ислямистко движение, което управлява Ивицата Газа.

[b]„Неоправдано и безотговорно“[/b]

„Саудитска Арабия заклейми стъпката на Тръмп като „неоправдана и безотговорна“ и каза, че това решение е срещу „историческите и постоянни права на палестинския народ“. „Кралството вече предупреди за сериозните последствия от такова неоправдана и безотговорна стъпка“, гласи съобщение от саудитския кралски двор, огласено от официалната саудитска информационна агенция.

[b]„Нова интифада“[/b]

Иран осъди действията на САЩ, казвайки че те създават заплаха от нова „интифада“, т.е. въстание срещу Израел.“Провокативното и неразумно решение на САЩ... ще провокира мюсюлманите и ще подпали нова интифада и ще повиши радикалното, гневно и изпълнено с насилие поведение , гласи написаното на страницата на иранското външно министерство.

[b]ООН е против едностранни мерки[/b]

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подложи на абсолютна критика огласеното от Тръмп решение, предупреждавайки, че статутът на Йерусалим трябва да бъде определен чрез директни израелско-палестински преговори. „От първия ден като генерален секретар на ООН постоянно говоря срещу всякакви едностранни мерки, които биха застрашили перспективата за мир за израелци и палестинци“, каза Гутериш

[b]„Палестинската кауза“[/b]

Кабинетът на сирийския президент Башар Асад заклейми действията на Тръмп, казвайки в изявление, че то няма да помрачи „палестинската кауза“. „Бъдещето на Йерусалим не се определя от държава или президент, а от неговата история, воля и решителност за тези, които са лоялни към палестинската кауза, която е жива в съзнанието на арабската родина докато не не бъде създадена палестинска държава със столица Йерусалим.“

[b]„Отхвърлено от арабския свят“[/b]

Ливанският премиер Саад Харири заяви, че неговата страна е в „най-висока степен солидарна с палестинския народ и неговите права да създаде независима държава с Йерусалим като нейна столица“. „Американското решение за признаване на Йерусалим за столица на Израел и преместването на посолството там е крачка, която арабският свят отхвърля, и създава риска от разпростирането на опасности в целия регион.“

[b]„Нарушение на международното право“[/b]

Йордания осъди признаването на Йерусалим от Тръмп като равняващо се на нарушение на международното право и Хартата на ООН. „Решението на американския президент да признае Йерусалим за столица на Израел и за преместване на американското посолство в този град представлява нарушение на нормите в межд0ународното право и хартата на Обединените нации“, каза правителственият говорител Мохамед Момани.

[b]Индонезия привика посланика на САЩ[/b]

Президентът на Индонезия Джоко Уидодо, който ръководи страната с най-голямо в света мюсюлманско мнозинство сред населението каза, че „осъжда“решението на Тръмп за Йерусалим и нареди американският посланик в Джакарта да бъде привикан за обяснения по случая. „Индонезия силно осъжда едностранното признаване на Йерусалим от съединените щати за столица на Израел и отправи искане към посланика на САЩ за преосмисляне на това решениеи, заяви Уидодо по телевизията.

[b]“Безотговорно, незаконно“[/b]

Турция също яростно критикува признаването на Йерусалим от Тръмп. „Осъждаме безотговорното изявление на американската администрация... за решението в противоречие с международното право и не отговарящо на резолюциите на ООН“, написа в Туитър турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

[b]„Не помага на мира"[/b]

Британският премиер Тереза Мей каза, че правителството в Лондон не е съгласно с решението на Тръмп и допълни, че то „не помага“ на усилията за мир. „Ние не сме съгласни с решението на САЩ да преместят посолството си в Йерусалим и да признаят Йерусалим за израелска столица“, гласи нейно изявление. „Убедени сме, че то е безполезно от гледна точка на перспективите за мир в региона.“

[b]„Избягвайте насилието“[/b]

Френският президент Еманюел Макрон заклейми позицията на Тръмп като „с.достойна за съжаление“и призова към усилия за „избягване на насилието с цената на всичко“. Макрон потвърди „привързаността на Франция и Европа към решението по модела на две държави,с Израел и Палестина живеещи рамо до рамо в мир и сигурност в междсународно признати граници, с Йерусалим столица и на двете държави“.

[b]Меркел „не подкрепя“[/b]

Германският канцлер Ангела Меркел заяви чрез своя говорител, че тя „не подкрепя“ извършената от Тръмп промяна в политиката на САЩ от десетилетия. „За статута на Йерусалим може да се преговаря само в рамката на решение по модела две държави“, написа в Туитър говорителят Щефен Зайберт.

[b]„Сериозна загриженост“[/b]

Шефът на дипломацията на Европейския съюз Федерика Могерини изрази „сериозна загриженост“ от новата позиция на Тръмп за Йерусалим. „"Усилията и на двете страни трябва да бъдат изпълнени и трябва да се намери начин чрез преговори за решаване на статута на Йерусалим като бъдеща столица на двете държави", каза Могерини, имайки предвид израелци и палестинци./АФП