ФБР пак подхвана Хилари Клинтън

ФБР и по-рано е разследвало фондацията на Фондацията на Клинтън.
ФБР и по-рано е разследвало фондацията на Фондацията на Клинтън. / БГНЕС

ФБР започна ново разследване на бившата кандидатка за президент на САЩ Хилари Клинтън заради дейността на благотворителната ѝ фондация, съобщава Hill, цитиран от РИА-Новости.

Според изданието ФБР проверява дали Фондация "Клинтън" е нарушавала законите в периода, в който Клинтън заема длъжността държавен секретар на САЩ. Следователите трябва да установят дали „донорите“ на благотворителната фондация са получавали държавна помощ след като са направили даренията си, както и да разберат дали организацията е работила в съответствие с данъчното законодателство.

Засега няма коментари от представители на Клинтън или фондацията.

И по-рано служители на ФБР са разследвали дейността на фондацията в опит да установят дали благотворителната дейност е по схемата „пари срещу услуги“ и дали Клинтън има отношение към това докато е била на поста дипломат номер едно на САЩ.

Като държавен секретар Клинтън заобиколи установени процедури и използва личен сървър за част от служебната си кореспонденция. Заради това бе разследвана за възможно изтичане на секретна информация. След това обаче ФБР не откри престъпление в действията ѝ, въпреки че бяха установени около 100 писма със секретна информация, а около 30 хиляди електронни писма са били изтрити в нарушение на процедурата.

Новините за спирането, възобновяването и повторното спиране на разследването доведоха до значително въздействие върху популярността на кандидатката на демократите за президентските избори през 2016 година. На тях победи Доналд Тръмп. /БГНЕС