Дутерте загърбва САЩ, обръща Филипините към Китай и Русия

"Разделянето" със САЩ на президента Родриго Дутерте обърка външната политика на Филипините, американците казват, че също са объркани и че някои от най-високопоставените съветници на президента му противоречат.

Разпаленият лидер рядко оставя и ден да мине, без да дразни или обижда Съединените щати, но последните му коментари, направени по време на държавно посещение в Пекин, бяха най-силен сигнал, че иска да торпилира 70-годишния съюз в полза на Китай и Русия.

„Обявявам отделянето ми от Съединените щати“, заяви в четвъртък Дутерте, което му спечели аплодисменти от стотици китайски бизнесмени в публиката. "Аз пренасочих себе си към вашата идеологическа посока и може би също ще отиде в Русия, за да говоря с (президента Владимир) Путин и да му кажа, че сме трима срещу света:. Китай, Филипините и Русия Това е единственият път."

До заемането на поста от Дутерте на 30 юни, Филипините бяха един от най-важните и лоялни съюзници на САЩ в Азия, а също и ключ към „завоя“ на президента Барак Обама към региона.Филипините също така бяха един от бастионите на демокрацията в Югоизточна Азия – макар и в хаос и корупция – след свалянето на диктатурата на Фердиданд Маркос през 1986 г.

Но Дутерте, който определя себе си като социалист и има тесни връзки с комунистите, които все още се бунтуват във Филипините, разкри дълбоката си неприязън към Съединените щати. Няколко пъти той прикачи към името на Обама определението „курвенски син“ и призова сънародниците да помнят престъпленията, извършени от американците, докато Филипините са били колония на Съединените щати от 189 до 1946 г.

Дутерте също така каза, че САЩ не са направили нищо за Филипините, пропускайки хилядите американци, загинали при освобождаването на Филипините от Япония през Втората световна война, както и стотиците милиони долари финансова помощ. Той заяви, че повече няма да има съвместни американо-филипински патрули в Южно Китайско море, нито пък съвместни военни учения със САЩ, от чиито бойци хиляди преминават всяка година през Филипините.

Думите на дутерте предизвикват объркване във Вашингтон, чиито представители неколкократно казаха, че правителството на Филипините не е превърнало нищо от казаното от президента в своя официална политика. „Аз просто искам да кажа, че очевидно ние сме наясно с тази реторика ", каза в четвъртък говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби. "И все още твърдим, че това е необяснимо в противоречие с много близките отношения, които имаме с филипинския народ, както и с правителството там, на много различни нива, не само от гледна точка на сигурността."

Кърби заяви, че правителството на САЩ ще търси обяснение за изреченото "разделяне" .

Говорителят на Държавния департамент също така даде да се разбере, че правителства на други държави в Азия се изнервят от Дутерте, който е остро критикуван от Запада за войната срещу престъпността, която води и в която хиляди биват избивани без присъда.

В подкрепа на мнението на Кърби няколко часа, след като Дутерте произнесе думите за „разделянето“ със САЩ, министрите на финансите и икономическото планиране излязоха със съвместно изявление, че Филипините няма да прекъсват връзките си със западните държави. Министърът на търговията Рамон Лопес също настоява, че Флипините няма да се разделят със САЩ. Според него като цяло ще продължат връзките с тези държави, но ще бъде прекъсната зависимостта на Манила от тях./АФП