Ким Чен Ун откри образцова улица, окачествена като фронт срещу САЩ

Диктаторът Кив Чен Ун пристига на церемонията.
Диктаторът Кив Чен Ун пристига на церемонията. / БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун участва днес в церемония по откриването на нова образцова улица „Рьомьон“ (“Изгрев“) в столицата Пхенян.

Десетки хиляди столичани приветстваха първия партиен и държавен ръководител с гръмки аплодисменти и викове "Ура".

Церемонията бе посветена на националния празник 15 април, който се чества и като Ден на раждането на Ким Ир Сен, дядото на сегашния ръководител. Реч произнесе премиерът Пак Бон Дю. По думите му улицата, построена по инициатива на Ким Чен Ун, се превърна в „въплъщение на социалистическата цивилизация“, а също във „важен фронт на конфронтацията срещу Съединените щати“. Той призова стриктно да се изпълняват указанията на държавния и партиен ръководител, който „претворява в живота заветите на дядо му и баща му Ким Ир Сен и Ким Чен Ир.

Улицата с многоетажни блокове е изградена ударно за една година. На нея има 40 жилищни блока, в тях ще живеят учени и преподаватели. Издигната е и 70-етажна сграда, която е най-високата в КНДР. Използвани са енерго спестяващи и „зелени“ технологии - геотермална енергия и слънчеви панели за осветление и отопление на новите сгради, на чиито покриви има и оранжерии.

На церемонията по откриването на улицата присъстваха над 100 чуждестранни журналисти от Русия, Китай, САЩ, Япония, Франция, Финландия и други държави. На нея бяха поканени и редица посланици, без тези от ЕС. По този начин КНДР явно изразява недоволството си от решението на ЕС да въведе допълнителни икономически санкции срещу страната заради ракетните й опити.

Любопитно и показателно е, че късно вечерта вчера чуждестранните журналисти получиха указания да се подготвят за „важно мероприятие" и в тази връзка да се съберат на следващия ден в 05.00 часа местно време пред хотел „Янгакдо“, предназначен за чужденци. Едва след дълго процедура по проверка на личните вещи и фотоапаратурата стана ясно, че става дума за тържествената церемония по откриването на улица „Рьомьон“ в присъствието на Ким Чен Ир. /ТАСС

NORTH KOREA HOUSING PROJECT
NORTH KOREA HOUSING PROJECT / БГНЕС