Чой Сун Сил беше осъдена на 20 години затвор

На снимката: Чой Сун Сил.
На снимката: Чой Сун Сил. / БГНЕС

Довереничката на отстранения от власт президент Пак Гън Хе - Чой Сун Сил беше призната от съда в Сеул за виновна и осъдена на 20 години затвор заради безпрецедентния корупционен скандал, който предизвика и с който доведе до импийчмънта на приятелката си.

АФП предава, че присъдата на Чой се отнася до обвиненията срещу нея в злоупотреба с власт, вземане на подкупи и вмешателство в държавните дела.

Според данните тя е взела подкупи на стойност 14 млрд. уона от телекомуникационния гигант "Самсунг" и от конгломерата "Лоте".

"Вината на обвиняемата е огромна", изтъкна съдия Ким Се Юн преди да произнесе присъдата й.

Както БГНЕС припомня, политическият скандал около Пак Гън Хе и Чой Сун Сил се разгоря през 2016 година, след като Пак поднесе публично извиненията си за изтичане на информация към близката й приятелка Чой Сун Сил, която не е назначена на никакъв пост в апарата на президента, но е имала достъп и е нанасяла корекции по десетки текстове на речи и изказвания на държавния глава преди те да бъдат произнесени. По този начин Пак е предоставяла на Чой влияние над икономиката и политиката на страната, включително и по отношение на конфронтациите със Севера.

Чой се е намесвала още в кадровите назначения и в работата на администрацията на президента. Освен това близката приятелка на Пак е използвала влиянието си, за да принуждава големи корпорации да дават милиони като дарение на обвързаните с нея фондации. Според редица публикации от международните медии, става дума за средства, възлизащи на над 72 млн. долара.

Откритията предизвикаха един от най-големите политически скандали в историята на Южна Корея и най-мащабните демонстрации от въстанието в Куанджу през 1980 година насам, които доведоха и до позорното сваляне на Пак от власт. /БГНЕС