Хиляди напират да влязат от Сърбия в Унгария

Унгарската полиция съобщи, че само за един ден 3300 души са прекосили зелената граница със Сърбия
Унгарската полиция съобщи, че само за един ден 3300 души са прекосили зелената граница със Сърбия / БГНЕС

Над 3300 души преминаха сръбско-унгарската граница за последните 24 часа. Тази сутрин в приемния в Канижа, в непосредствена близост до унгарската граница пристигнаха рекорден брой мигранти.

Според сръбската държавна телевизия в момента там има поне 5000 души. Всички те идват организирано с автобуси от Белград и лагерите в Прешево, в южната част на Сърбия, недалеч от границата с Република Македония. Настанените в центъра в Канижа остават много кратко време там. Само един на десет се настанява, всички останали веднага потеглят за Унгария.

Положението на автобусната гара в Белград е доста хаотично. Няколкостотин души чакат да потеглят с автобуси към Суботица и Канижа. Част от тях започнала да палят огньове, за да се стоплят, тъй като изминалата нощ бе доста хладна. Повечето от тях бяха под открито небе, защото няма достатъчно палатки и одеяла.

Унгарската полиция съобщи, че само за един ден 3300 души са прекосили зелената граница със Сърбия. Всички те се насочват към приемния център в Рьоске. Мнозинството от мигрантите са от Сирия, Пакистан и Афганистан. Срещу 20 души, включително и сръбски граждани е повдигнато обвинение за трафик на хора, срещу 3 – за фалшифициране на документи. 1 от мигрантите е с опасност за живота, след като стана жертва на пътна катастрофа тази нощ в околностите на Рьоске.

Мигрантите в момента могат да влязат в Унгария само през железопътния граничен пункт Хоргош-Рьоске. Останалата част от 175 км унгарско-сръбска граница вече е защитена с телена ограда.

Мигрантите бързат да влязат в Унгария, защото след 15-ти септември властите в Будапеща въвеждат много по-строги мерки срещу всички, които нарушат държавната граница. Границата ще бъда охранявана от допълнителни полицейски и военни части.

Унгарската армия вече започна и първите си обучения по границата със Сърбия., които имат за цел да докажат, че страната има капацитет да защити границите си, да спре нелегалната миграция и да спре трафикантите на хора.

БГНЕС припомня, че от началото на годината в Унгария са пристигнали над 170 000 мигранти. Само през изминалия месец в страната пристигнаха над 50 000 души. /БГНЕС