Прокюрдска партия под натиск преди изборите в Турция

Селахатин Демирташ пие чай на зазоряване в неделя с няколко работници на строителна площадка, по обед яде омлет със студенти, след което държи реч едва пред няколко стотин партийни членове в слабо осветена зала в Истанбул.

Докато неговите съперници организират масови митинги с развети знамена и разпалени речи, лидерът на главната прокюрдска партия в Турция е принуден да води съвсем скромна кампания преди изборите този уикенд.

Така Гьокхан Гюнеш от АФП представя предизборната кампания на Демирташ и неговата Демократична партия на народите (ДПН), които са сочени от правителството като политическият фронт на обявените извън закона кюрдски бунтовници, водещи война срещу турската държава.

Преди пет месеца ДПН отбеляза изключителен изборен пробив, след като спечели достатъчно гласове, за да влезе в парламента. Тя е първата прокюрдска формация в Турция, която лиши от мнозинство управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Но радостта отстъпи място на скръбта този месец, когато двама атентатори самоубийци се взривиха по време на мирен митинг в Анкара, убивайки 102-ма души, много от тях членове ДПН. За атаката бе обвинена групировката „Ислямска държава“ (ИД).

Атаката от 10 октомври принуди ДПН да се откаже от плановете си за големи митинги преди изборите в неделя. Вместо това, срещите с нейните привържениците се провеждат на закрито, обикновено в конферентни зали или други места, които преди това се проверяват с полицейски кучета.

"Това е много труден момент за нашата партия, трябва да се изправим както срещу правителството, така и срещу ИД", казва пред АФП 67-годишният Ергин Емин. "Аз съм кюрд и познавам различни диктатури. Сега обаче за пръв път в живота си не се чувствам в безопасност, отивайки на митинг", казва той.

Докато партията се опитва нейните послания да стигнат отвъд нейната естествена кюрдска опора в югоизточната част - до светските турци, жените и гейовете, президентът Реджеп Ердоган и неговите съюзници настояват, че тя просто е "съучастник" на Кюрдската работническа партия (ПКК).

"Те имат наглостта да говорят за мир ... но това означава кръв", заяви Ердоган тази седмица, призовавайки турците да не гласуват за ДНП.

"Войната срещу тероризма" на Ердоган не прави разграничение между ИД, поставените извън закона леви групи и кюрдските бунтовници, които се борят срещу управлението в Анкара от 1984 г. - конфликт, който отне живота на 40 000 души.

Но Демирташ, 42-годишен адвокат - единственият политик, който може да се конкурира с харизмата и риторичните умения на Ердоган, настоява, че ДНП и ПКК са отделни субекти. "Ние определено не сме част от ПКК, нито нейно политическо крило", каза той по-рано тази година.

Двете партии са в конфликт от изборите през юни, които сложиха край на 13-годишното господство на ПКК, и помрачиха надеждите на Ердоган за установяване на президентско управление по американски модел.

И калта се изля по време на тази предизборна кампания.

"Предатели... врагове на държавата. Обърнете внимание, че те (ПСР) никога не говорят за нас като за политически опоненти", каза Демирташ в края на седмицата. "Те докараха Турция до ръба на гражданска война, до там обикновените хора да се мразят едни други."

Демирташ обвини властите в умишлено пренебрегване на мерките за сигурност по време на атентата от 10 октомври в Анкара и определи Ердоган като глава на "държава на серийни убийци".

"Той трябва да се погледне в огледалото, ако иска да види престъпник", отвърна премиерът Ахмет Давутоглу, верен съюзник на Ердоган.

Под ръководството на Демирташ и съпредседателя на ДНП Фиген Юксекдаг, партията представя себе си като единствената реална алтернатива на ПСР, защитаваща правата на малцинствата и на работниците, със социалистическа икономическа платформа.

"Те го чернят защото завиждат", каза Кенан Йозтюрк, 24-годишен студент. "Дървото, което дава плод, винаги го замерят с камъни."

"Другите политици все още живеят в миналото. Селахатин Демирташ е близо до нас", добавя младият партиен активист Актурк Рабия (22 г.).

Макар че Демирташ очаква на изборите в неделя ДНП да спечели повече от 100 депутатски места, той не очаква да е в състояние да формира алтернативно правителство - засега.

"Но ние ще направим следващата стъпка, ще продължим да растем и да се приближаваме към нашата цел." /АФП