Мигрантският поток отново с пълна сила тръгна към Гърция

Нов рязък скок на мигрантите, идващи от Турция в Гърция, е фиксиран тези дни.
Нов рязък скок на мигрантите, идващи от Турция в Гърция, е фиксиран тези дни. / БГНЕС

От 16 до 19 февруари в Гърция са пристигнали над 11 000 мигранти, съобщава в днешния си брой гръцкият вестник „Катемирини“.

Изданието отбелязва, че рязкото увеличение на мигрантския поток е съвпаднало с началото на срещата на Европейския съюз на върха по въпросите на мигрантите. Авторите на статията предполагат, че увеличаването на броя на пристигащите в Гърция мигранти е свързано с действията на Турция, която по този начин се опитва да окаже натиск върху Европа.

По данни на Управлението на ООН по въпросите на бежанците (UNHCR) на 18 февруари в Гърция са пристигнали около 4600 мигранти, на следващия ден – около 4800. От началото на годината средно на ден в страната са влизали по 1740 мигранти. От началото на февруари 2016 г. в Гърция са дошли 27 500 мигранти. За сравнение през февруари 2014 г. този показател е бил 2900 души.

Страните-членки на ЕС взеха решение да се проведе в началото на март извънредна среща по проблема с участието на Турция.

През 2015 г. Европа бе изправена пред най-голямата криза от своето създаване. Тя бе предизвикана от масовата миграция, която някои експерти сравниха с Великото преселение на народите. Основните маршрути, по които мигрантите пристигат в Европа, са през Средиземно море в Гърция и Италия.

Мигрантската криза не е приключила, тази година към Европа ще потеглят още хора.
Мигрантската криза не е приключила, тази година към Европа ще потеглят още хора. / БГНЕС

Най-натовареният е през Гърция. Властите в Атина не взеха никакви мерки за охраната на външните граници на Европейския съюз, с което предизвикаха вълна от недоволство в останалите страни-членки. Австрия дори заплаши, че ще поиска временно изваждане на Гърция от Шенген, след като заради действията на Атина зоната за свободно движение – едно от достиженията на ЕС – се оказа заплашена.

Гръцките власти също така се отличиха и в това да прехвърлят проблема с мигрантите на останалите държави в Европа. В най-тежко положение се оказа Македония, която бе на път да бъде дестабилизирана, след като Атина изсипа там над 700 000 мигранти за около половин година. Доклад на ЕС разкри фрапантните нарушения, извършени от Гърция, както и отказа на Атина да охранява външните граници на ЕС. Брюксел даде ултиматум на правителството на Алексис Ципрас от три месеца, за да се справи с проблема.

Македония вдигна втора ограда, за да спаси Европа от мигрантите, идващи от Гърция.
Македония вдигна втора ограда, за да спаси Европа от мигрантите, идващи от Гърция. / БГНЕС

През 2015 г. в Европа пристигнаха над 1,5 милиона мигранти, повечето от които тръгнаха към Германия, отзовавайки се на поканата на федералния канцлер Ангела Меркел. През тази година се очаква техният брой да не бъде по-малък. Данните показват, че зимата не е спряла мигрантите и в близкия месец експертите очакват нов пик. За да се опитат да го намалят повечето страни по т.нар. западнобалканския маршрут – Македония, Хърватия, Словения, Унгария и Австрия вече изградиха огради и дори планират изпращането на армията, която да охранява вътрешните им граници. /БГНЕС