Австрия предупреди: През България може да потеглят над 1 100 000 мигранти

"Има увеличение на действията  на трафикантите на хора в посока на България и се създават нови коридори за масова миграция", подчерта Лайтне
"Има увеличение на действията на трафикантите на хора в посока на България и се създават нови коридори за масова миграция", подчерта Лайтне / БГНЕС

След закриването на балканския маршрут и споразумението между ЕС и Турция съществува потенциална опасност 1 100 000 души да потеглят към България.

Това предупреждение официално отправи австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер и призова за затварянето на т.нар. източнобалкански маршрут, защото вече са видими алтернативните движения през България след затварянето на македонско-гръцката граница. "Има увеличение на действията на трафикантите на хора в посока на България и се създават нови коридори за масова миграция", подчерта Лайтнер пред местната телевизия ОРФ. Тя призова за полагането на повече усилия в тази част на Европа.

Йохана Микъл-Лайтнер разкри, че е заповядала на Генералния директор на Дирекцията за обществена сигурност да се подготви за подобен сценарий.

Лайтнер е доста скептична относно Договора между ЕС и Турция и предупреди, че това споразумение не решава проблема. Според нея трябва да се продължи с охраната на границите на Австрия навсякъде където е необходимо.

Австрийският министър определи действията на т.нар. доброволци и служители на неправителствени организации по гръцко-македонската граница като "безотговорни", които принуждават хората да стоят в блатото в Идомени /Сухово/ с цел повторното отваряне на "Балканския маршрут". Миналия понеделник с тяхна помощ над 1500 мигранти нахлуха нелегално на територияна Република Македония. На следващия ден обаче всички те бяха върнати обратно в Гърция.

Агенция БГНЕС припомня, че Лайтнер лично посети граничния район между България и Турция преди две седмици. Вчера Лайтнер отново повтори, че в Европа трябва да се изгради крепост за защитата на континента. През изминалата година в Европа влязоха над 1 милион мигранти. Австрия даде убежище на 90 000. /БГНЕС

Йохана Микъл-Лайтнер в разговор с еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос.
Йохана Микъл-Лайтнер в разговор с еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос. / БГНЕС