Македония: Готвят нов инцидент на границата ни с Гърция, София е информирана

"Доброволци" помагат на бежанците за нахлуване в Република Македония.
"Доброволци" помагат на бежанците за нахлуване в Република Македония. / БГНЕС

С помощта на "неправителствени организации" за днес се подготвят нови опити за нелегално влизане на територията на Република Македония от съседна Гърция.

"Анархисти и крайно леви гръцки организации подготвят ново нахлуване на територията на Македония. Към тях се присъединяват и няколко неправителствени организации от Франция, Италия и Германия", предаде репортерът на БГНЕС от Скопие, позовавайки се на информация от правителствените среди. "Доброволците агитират мигрантите и бежанците във временния лагер в Идомени /Сухово/ да потеглят към македонската граница за нелегално нахлуване в страната.

Към 12.00 часа българско време анархистите, заедно с леви активисти от Солун призоваха бежанците да се съберат и да се насочат към границата. Те им обещават повторно отваряне на "Балканския маршрут".

На бежанците отново се раздават листовки с карта къде могат да минат границата с Република Македония.

Малко преди обяд обаче представителите на неправителствените организации се оттеглиха от лагера и оставиха бежанците сами.

Репортерът на БГНЕС съобщи, че за тези действия са били информирани властите в Скопие и София.

Вчера гръцките власти започнаха да извозват с автобуси част от бежанците от Идомени /Сухово/ към официалните приемни центрове.

БГНЕС припомня, че на 14-ти март близо 2500 бежанци от лагера организирано с помощта на "доброволци", някои от тях се представиха и като журналисти, нахлуха в Македония, но само няколко часа по-късно бяха върнати обратно в Гърция.

"Балканският маршрут" бе закрит официално на 7-ми март тази година по време на срещата на върха ЕС-Турция. /БГНЕС