Хеликоптери, конна полиция, армейски части и термокамери по унгарско-сръбската граница срещу мигрантите

Унгария въведе още по-строг граничен контрол за защита на външните шенгенски граници съгласно решенията на правителството в Будапеща.

Унгарската армия използва и военна техника при патрулирането по сръбската граница. Полицаите са придружавани от кучета и патрулират край зелената линия, а термокамерите следят всяко движение дори във вътрешността на Сърбия. Жандармерията включи и конната полиция при проверката на границата.

Всичко това се прави с цел да се предотврати всякакъв опит за нелегално пресичане на държавната граница, предаде РТС.

"От полунощ до тази сутрин задържахме 220 души поради нелегално пресичане на границата, а миналият уикенд техният брой бе 320. На много места защитната телена ограда е прерязана, но в 99 на сто от случаите нарушителите са арестувани. Напълно сме готови да защитим, както унгарската така и шенгенската граница", каза заместник директорът на полицията Жолт Халмоши.

Началникът на Генералния щаб на унгарската армия Тибор Банке подчерта, че войниците помагат на полицаите при охраната на границата.

"Те са напълно подготвени и мотивирани. Част от тях се завърнаха от мисиите си в чужбина за да се включат в операциите при нас - някои се върнаха например от Ирак, за да намалят броя на нелегалните мигранти у нас", каза Бенке.

Хеликоптери от армията и полицията всеки ден прелитат край границата.

"Тази година сме задържали 60 трафиканти на хора, а миналата над 1000. Термокамерите имат възможност да наблюдават движенията надълбоко вътре в територията на Сърбия. Получената информация предаваме на сръбските си колеги за да могат да реагират. Имаме и съвместни патрули по границите", уточни още Жолт Халмоши.

Ако, въпреки всички защитни мерки, някой от нелегалните мигранти успее да навлезе навътре в унгарска земя само след стотина метра бива задържан от армията. "Всички човешки и технически ресурси на унгарската армия и полиция са включени в защита на границата. Унгария е категорично решена да предотврати всякакъв опит за нелегално преминаване на нейната граница", се казва в края на репортажа. /БГНЕС