Сръбската опозиция: Вучич превърна Сърбия в блато, а депутатите в проститутки, идва неговият край

Основните опозиционни политически партии в Сърбия днес организираха протест пред сградата на Републиканската избирателна комисия /РИК/.
Основните опозиционни политически партии в Сърбия днес организираха протест пред сградата на Републиканската избирателна комисия /РИК/. / БГНЕС

Основните опозиционни политически партии в Сърбия днес организираха протест пред сградата на Републиканската избирателна комисия /РИК/ поради фалшификациите на изборните резултати от последните предсрочни парламентарни избори от 24 април.

Участниците поискаха оставката на председателя на РИК Деян Джурджевич и на директора на Статистическия институт Миладин Ковачевич. Според протестиращите те са "основните фалшификатори на резултатите".

Лидери на опозиционните партии се обединиха в изказванията си за свободата, демокрацията и толерантността, както и в това, че идва краят на управлението на Вучич.

Председателят на Демократическата партия на Сърбия /ДПС/ Санда Рашкович Ивич каза, че е необходимо да се борят за свободата и да не допускат "Сърбия да се превръща в Северна Корея". "Премиерът Александър Вучич превърна политическата сцена в Сърбия в истинско блато, а депутатите в политически проститутки, запуши медиите, а с някои от тях направи това, което и Гьобелс не е направил. В момента тези медии изсипват възможно най-отвратителните обиди в Сърбия", каза още Ивич. Тя се обърна и към интелектуалците и каза, че "един ден ще се срамуват от лягането си пред Вучич".

От своя страна ръководителят на Либерално-Демократическата партия Чедомир Йованович подчерта, че днешният протест е за свободата, демокрацията и толерантността в Сърбия, а не за някой и друг глас от изборите. Бившият президент и лидер на Социалдемократическата партия пък Борис Тадич, отново повтори, че е поставена под въпрос легитимността на избирателната система.

„Това е началото на края на Вучич", подчерта и лидерът на гражданско движение "Стига вече" Саша Радулович. "Сръбската прогресивна партия на Вучич претърпя поражение на тези избори и сега се опитва да промени волята на гражданите чрез манипулации", добави още Радулович.

БГНЕС припомня, че тази нощ РИК оповести резултатите от 99.82 на сто от преброените бюлетини. Според тях Сръбската прогресивна партия /СПП/ на премиера Александър Вучич получава 48.24%, Социалистическата партия на Ивица Дачич - 10.96%, Сръбската радикална партия на Войслав Шешел - 8.81%, Демократическата партия на Боян Пайтич - 6.03%, Движението "Стига вече" на Саша Радулович - 6.03%, Коалицията между СДП-ЛДП и ССВ начело с Борис Тадич - 5.02% и Коалицията Двери на Бошко Обрадович – СДП - 4.99 на сто.

При оповестяването на резултатите се стигна до тежък инцидент. След като председателят на РИК Деян Джурджевич и директорът на Статистическия институт Миладин Ковачевич оповестиха резултатите, представителите на коалицията "Двери-Демократическа партия на Сърбия" отправиха тежки вербални обвинения в манипулация и фалшификация на изборните резултати от 24 април. При суматохата се стигна и до бутаница, при която една жена от РИК изпадна в шок и се наложи да бъде настанена в Спешния медицински център в Белград.

За 12 часа РИК успя да преброи 98 на сто от гласовете. В същото време цели 4 дни не й достигат да преброи останалите 2 процента, заяви възмутено бившият сръбски президент и лидер на Социалдемократическата партия /СДП/ Борис Тадич.

Сръбският премиер и лидер на управляващата Сръбска прогресивна партия /СПП/ Александър Вучич брутално и организирано открадна тези избори. В момента се извършва кражбата на 0.75% от един глас. Това пък заяви по-рано един от ръководителите на коалицията "Двери-Демократическа партия на Сърбия" Санда Рашкович Ивич. Става въпрос за кражбата на 300 000 гласа, отбеляза още тя. /БГНЕС