Йоханес Хан: Трябва да има избори, договорът от Пържино има бъдеще

Хан с лидерите на основните политически сили в Македония.
Хан с лидерите на основните политически сили в Македония. / БГНЕС

Договорът от Пържино има бъдеще. Важно е да се проведат избори, които ще бъдат признати от международната общност. Това заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан в интервю за радио „Свободна Европа“.

Той уточни, че не е важно само да се проведат избори, но и те да бъдат признати за легитимни от международната общност. „Това означава да има чисти избирателни списъци и да няма заплахи срещу кандидатите, партиите и гражданите. Това е важно в момента“, подчерта еврокомисарят Хан.

Според него също така е важно да се запази евроатлантическата перспектива пред страната. Йоханес Хан е убеден, че основните политически партии могат да постигнат съгласие сами, а Европейският съюз е готов да посредничи.

Попитан дали е възможно да няма разширяване на ЕС с нови страни до 2029 г. заради мигрантската криза, еврокомисарят отговори, че никой не вярва, че в следващите две-три години ще има разширяване, защото нито една държава-кандидатка все още не е готова да бъде приета в ЕС.

„Бих искал да кажа, че сегашната мигрантска вълна е нещо, което ни засяга в момента. Никой не вярва, че ще има каквото и да било разширяване през следващите две-три години, защото страните-кнадидатки не са, така да се каже, достатъчно зрели за разширяването. Но сегашната мигрантска криза, мога да кажа, разкри някои културни различия, които все още съществуват между държавите-членки на ЕС и тук трябва нещо да направим. Европа е изградена на базата на солидарност и ние трябва да си сътрудничим, а не обратното“, подчерта еврокомисарят Хан.

БГНЕС припомня, че четирите основни политически сили в страната - ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ДСИ и ДПА - се споразумяха през лятото на миналата година за провеждането на предсрочни избори, т.нар. Договор от Пържино. Изборите вече са насрочени за 5 юни, но СДСМ отказва да участва в тях. В страната избухна поредната политическа криза. На 12 април президентът Георге Иванов обяви амнистия за всички политици. Той обясни това своя решение с желание да успокои политическата обстановка в Република Македония. Въпреки това в Скопие напрежението остава. /БГНЕС