Груевски отказва да се върне на премиерския пост

Никола Груевски отказва да заема повече премиерския пост.
Никола Груевски отказва да заема повече премиерския пост. / БГНЕС

Предишният македонски министър-председател Никола Груевски обяви, че позицията на ръководител на правителството вече не го интересува.

„Интересът на Македония ми е на първо място и засега реших да не се връщам на премиерския пост, защото не искам да оставя впечатлението, че правя ходове в посока да постигна някаква лична цел или позиция", заяви лидерът на управлявалата доскоро партия ВМР0-ДПМНЕ интервю за македонския вестник „Телеграф“.

„Съгласих се на нетипичното положение за повече то европейските страни да подам оставка 100 дни преди изборите. Аз спазих думата си и изпълних поетото задължение. За съжаление, други, преди всичко СДСМ (Социал-демократическата партия – ред.), не изпълнява задълженията си и бяга от избори. Искам да покажа, че може да се работи и по друг начин и пак да бъде успешен и много полезен“, изтъкна Груевски.

Той поясни още, че ако ако се върне на предишния пост „мнозина биха си помислили, че изправя държавата пред риск, само и само да бъда премиер. Това не ми е приоритет. Моят приоритет винаги е бил общият успех както на партията, така и на държавата. Ако това допринесе поне малко да се намали напрежението в обществото, това ще е още по-добре“, изтъкна лидерът на най-голямата партия в Македония.

Никола Груевски бе министър-председател от 2006 до 2016 г. и оглавяваше четири последователни правителства на страната. Той е лидер на ВМРО-ДПМНЕ от май 2003. /БГНЕС