НАТО иска от македонските партии изпълнение на Договора от Пържино

На срещата на НАТО македонската държава бе представена от външния министър Никола Попоски (първият отдясно на последната редица).
На срещата на НАТО македонската държава бе представена от външния министър Никола Попоски (първият отдясно на последната редица). / БГНЕС

НАТО потвърждава поканата си към Македония за членство, след като се намери решение по спора с Гърция за името, но и изразява загриженост от политическата ситуация в страната.

Това става ясно от заключителния документ, приет на срещата на алианса в полската столица Варшава.

"Ние повтаряме нашето решение от срещата на върха в Букурещ през 2008 г., което беше повторено и на следващата среща на върха на НАТО, и отправяме покана към Бившата югославска република Македония за членство в НАТО, след като се намери взаимно приемливо решение на спора за името. Силно призоваваме интензивни усилия, за да се намери решение на спора“, пише в точка 114 от общо 139-те точки на документа.

В нея допълнително се казва, че НАТО е притеснена от политическото развитие на събитията в Македония, с който страната се отклонява от ценностите на НАТО. Македонските политически лидери са призовани напълно да изпълнят своите задължения, предвидени в Договора от Пържино. /МИА